2015 yaz sezonunda cazda TOP 5

2015 yaz sezonunda cazda TOP 5

Türkiye`nin caz haritası yıl boyunca üç temel alanda hareketlilik gösteriyor. İlki caz festivalleri. Festivallerimiz yirmi yılı aşan gelenek ve tecrübeye sahip. Yılın en yoğun günlerinin yaşanmasını sağlyor. İkincisi, sonbahar ortası başlayıp Mayıs sonuna kadar süren sezon. Sahnesinde caza yer veren klüplerle kültür merkezleri ve konser salonları sezonun en önemli aktörleri. Son olarak, caz yayıncılığını saymalı, yani, yayınlanan -yerli yabancı- caz albümlerinin yarattığı hareketlilik, konserler, geceler yanısıra radyolar, radyo programları varsa TV programları vs. Yılın geneline baktığınızda ne oluyorsa bu üç önemli aksın üzerinde olup bittiğini görürsünüz. Aslında dünyada da böyle ama bize göre elbette daha büyük ölçekli. Cazkolik olarak, bundan böyle her mevsim sonu, o mevsim Türkiye caz ortamında öne çıkanların, benzerlerinden ayrılanların, dikkat çekenlerin, başarı çıtasını yükseltenlerin TOP 5 listesini yayınlayacağız. Bir çeşit mevsimin Best Of`u.

 

Bu değerlendirmeleri birkaç nedenden ötürü yapmak istiyoruz; biri, yıllar geçiyor ama caz ortamı bakımından yaşadıklarımız belgelenmiyor, kaydı tutulmuyor, yaşananlar anılarda sıkışıp kalıyor, çoğunlukla da unutuluyor. Cazkolik olarak hiç değilse böyle bir değerlendirme arşivi oluşturalım dedik. Bir diğeri, caz müziğini tüm bileşenleriyle sektör olarak kabul edersek eğer ortaya çıkan ürünlerin değerlendirilip kategorize edilmesi gerekiyor. Sonuncu olarak, müzisyeninden dinleyicisine, festival yöneticisinden klüp idarecisine, yayıncısından teknik destekçisine kadar herkesin bu değerlendirmelere ihtiyacı var.

 

2015 yazı sona eriyor. Yaz, daha sakin bir mevsim olmakla birlikte etkinlik haritası İstanbul-Ankara-İzmir üçgeninden biraz daha ülke geneline yayılıyor. Bunun nedeni elbette tatil bölgeleri. Mesela ilk Top 5`de bu etki kendini göstermeyi başarmış.

 

Gelin 2015 yaz aylarının caz hareketliliği içinde öne çıkan Top 5 listesine hep birlikte gözatalım.

 


 


 

 

 

22. İstanbul Caz Festivali

 

 

Bu yıl 22. kez gerçekleşen İstanbul Caz Festivali İstanbul`u aşan etkisiyle yılın en önemli caz faaliyetlerinin başında geliyor. Geçmiş yıllarda böyleydi gelecekte de böyle olacaktır ama bu yıl farklı olan ne var diye sorarsanız Top 5`in ikincisine bakın deriz... Festival, son yıllarda yaz aylarının büyüsünü daha efektif kullanıyor. Caz, mekanıyla yaşayan bir müzik, festival de konser mekanlarını İstanbul boğazının gözde semtlerine, yeni ve keşfedilmemiş yerlere taşımakta konserlerin seçimlerine gösterdiği kadar özen gösteriyor. Dünyanın diğer festivalleri yıllardır aynı mekanlarda gerçekleşirken festivalin şehrin olanaklarını kullanmayı artırması izleyicinin de hoşuna gidiyor.

 


 

 

 

"Parklarda Caz" ve "Gece Gezmesi"

 

 

Farklı nedenlerle 2015 Yaz Top 5 listesinin ilk iki sırasını festival etkinlikleri alıyor. İkinci sırayı aynı değerde olduğu için A ve B diye ikiye ayırdık. Festival bu yıl Kadıköy`e çıkartma yaptı. Yıllardır istenilen ve konuşulan bir konuydu ve bu yaz nihayet gerçekleşti. Bu nedenle "Parklarda Caz" ve "Gece Gezmesi"ni önemli ve gelecek yıllara taşınabilecek etkinlikler olarak görüyoruz. Bizzat yerinde gördük, gezdik, ne olup bitiyor tek tek her şeye baktık. "Parklarda Caz" tüm festivalin içinde özel bir gündü, ayrı etkinlikler olmasına karşı "Gece Gezmesi" ile sanki aynı pakete dahil gibiydi, sebebi, ikisinin de Kadıköy`de olması. Hem Kadıköylüler çok benimsedi, hem projeler mekanlarıyla bütünleşti. "Gece Gezmesi"nin Moda sokaklarına yayılması, sekiz farklı mekanda çok sayıda müzisyenin sahne alması 2015 yazının unutulmayacak anlarını yaşamamıza neden oldu ve Top 5`in ikinci sırasında yerini buldu.

 


 

 

 

Yaşamboyu başarı ödüllü Emin Fındıkoğlu ve Genç Caz

 

 

Listenin ikinci sırasının diğer ortağı iki farklı kuşağı birleştirmesi bakımından özel anlama sahip. Yaşamboyu başarı ödülü alan sevgili ustamız Emin Fındıkoğlu Türkiye caz tarihinin neredeyse her kilometre taşında imzası olan biri ve ödülü çoktan haketmişti, kısmet bu sene imiş. Sevgili Emin Fındıkoğlu ödülü 125 yaşında bir kez daha istiyor, bu notu bir kenara yazmış olalım :)

 

Festivalin Genç Caz projesi deyim yerindeyse bu sene yaptığı yatırımın sonuçlarını almayı başardı. Son yılların en yaratıcı, en iyi ve en yetenekli genç isimlerini bu yıl Genç Caz`da keşfetme ve "Parklarda Caz"da izleme imkanı bulduk. Bu yılki başarı gelecek yılın heyecanını şimdiden artırdı ve 2015 yaz aylarının Top 5 listesinin ikinci sırasında yerini buldu.

 


 

 

 

TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası

 

 

Festivalle ilgili güzel şeyler çoğumuzu şaşırtmayabilir ama 2015 Yaz Top 5 listesinin üçüncü sırasına yerleşen TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası sadece 2015 yaz aylarının değil tüm yılın en önemli yeni haberlerinden biri oldu. TRT İstanbul Radyosu`nun bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye`nin en eski ve köklü orkestrası yıllardır üzerindeki ataleti bir türlü atamıyordu. Bu yıl, özellikle yaz aylarında orkestra gerçekten önemli bir çıkış yaptı ve yeniden caz dünyasının gözlerini üzerine çevirdi. Gerek radyo yöneticilerinin, gerek TRT yönetimindeki yetkililerin kimi zaman kişisel inisiyatifleriyle başlayan bu değişim önce Tünel, Taksim, Ortaköy gibi meydanlarda düzenlenen coşkulu konserlerle kendini gösterdi, yazın zirvesi ise 22. İstanbul Caz Festivali`nde Marcus Miller öncesi orkestranın herkesi mutlu eden başarılı konseri oldu ve tabii bu yazki listemizin üçüncü sırasında yerini aldı. Buradan bir de müjde iletmiş olalım, orkestranın konserleri bu kadarla kalmayacak, giderek artacak ve daha sık izleyebileceğiz.

 


 

 

 

Konstrukt Ağustos Londra Cafe Oto konserleri

 

 

Ülkemizin en aktif özgür doğaçlama / özgür caz gruplarından Konstrukt her yıl çok konuşulacak işler yapıyor. Korhan Futacı, Umut Çağlar, Barlas Tan Özemek ve Berke Can Özcan`dan oluşan topluluğun Avrupa turnesi kapsamında, Ağustos ayında Alexander Hawkins ile Londra Cafe OTO performansları, John Russell, John McPee, Akira Sakata ile yayınladıkları albümleri ve bunların yanısıra Dawid Laskowski`nin sıradışı güzellikteki fotoğraflarıyla bu yazın üstünde çok konuşulması gereken etkinlikleri arasındaydı.

 


 

 

 

Bodrum Pannonica Jazz Bistro

 

 

Bodrum iki yıldır sadece yaz boyu değil, kış aylarında da açık bir caz klübüne sahip artık. Caz piyanisti Ali Perret öncülüğünde geçen yıl faaliyete geçen Pannonica ilk günden itibaren gördüğü ilgiyi sürekli artırdı. Sahnesinde canlı caz etkinlikleri yanında DJ`leri de ağırlayan Pannonnica Türkiye caz sahnesinin yaz boyu önde gelen isimlerini ağırladı ve hem yılın hem yazın en önemli caz mekanlarının başında gelerek 2015 Yaz Top 5 listemizin beşinci sırasında yerini aldı.

 

Cazkolik.com / 01 Eylül 2015, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.