Korona virüsü salgınının artçı etkileriyle henüz yüzleşilmedi. Toplumun her kesimini etkileyecek bu artçı etkiler sırasını bekliyor. ABD'de çoğunu yakından tanıdığımız Stephen Haynes, Ryan Keberle, Darius Jones, Regina Carter, Vijay Iyer gibi isimlerin içinde olduğu bir grup sanatçı sektöre yönelik bir mektup yayınladı. "Etik iptaller için çalışan sanatçıların genel endişe mektubu" adını taşıyan duyuru sanat ve kültür kurumlarını COVID-19 iptalleri için etik ve insancıl bir politika geliştirmek amacıyla sanatçılarla ortaklaşa çalışmaya davet ediyor. 7 Nisanda yayınlanan mektubu kaleme alan şarkıcı, besteci ve doğaçlama sanatçısı Amirtha Kidambi (yukarda resmi olan) 'mektubun hedefinin bu korkunç zamanda sanatçılarla birlikte çalışan ilgili çevreler' diyor. Kidambi, müzisyen, sanatçı, mekân ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların temsilcileri, eğitimciler, avukatlar, yazarlar, editörler, aktivister, organizatörler ve birçok harika insan bu konuda büyük br düşüncelilik ve özen gösterdi diye ekliyor. Aşağıda mektubun çevirisini bulabilirsiniz.
Çalışan sanatçılar tarafından etik iptallere ilişkin kamu mektubu
Koronavirüs krizinde performans gösteren sanatçılar yoğun şekilde işsiz kalmıştır. Kamusal alanların, sanat kurumlarının, galerilerin, tiyatroların, kulüplerin ve konser salonlarının süresiz olarak kapatılması, ağırlıklı olarak sahne sanatları endüstrisine korkunç bir darbe indirdi ancak sanatçılar bunların içinde en savunmasız olanlarıdır. Bu gelir bizim sahip olduğumuz tek şey, bu bir hayatta kalma meselesidir. Bu paraya bağımlı sanatçılar şu anda acı çekiyor. Bu kriz zamanında sanatçılar, aylarca sürebilen sınırlı acil yardımlar, kitle fonlaması, mal (albüm) satışları ve devlet fonlarıyla hayatta kalamaz. Sanatçılar hayatta kalamazsa, onları destekleyen kurumlar da çökecektir, bu yüzden, çözüm bulmak için birlikte çalışmalıyız. Misyonu sanatçıları desteklemek ve tanıtmak olan kültür kurumları acil yardım sağlayabilir.
Aşağıda imzası bulunan bizler, kültürel kurumları COVID-19 iptalleri için aşağıdakileri içerebilecek etik ve insancıl bir politika geliştirmek üzere sanatçılarla ortak çalışmaya davet ediyoruz:
Önceden sözleşmeli taahhütler için sanatçı ücretlerinin belli bir yüzdesini ödeyin ve etkinlikleri iptal yerine ertelemek için gayret edin.
Ertelenen etkinlikler için yeni sözleşmeler yapın. Sanatçıların geçici olarak çalışmaya devam edebilmelerini sağlamak için alternatif performans modelleri (canlı yayınlar, komisyonlar vb.) geliştirin.
Şu anda sanatçılara ödeme yapabilen kurumlara hitap ediyoruz;
Örneğin, bağımsız gelir kaynaklarına sahip olanlar: Vakıflar, kurullar, hükümet finansmanı, vakıf desteği, bağışçılar, kullanıcılar, mali ve kurumsal sponsorluklar. Bunlar arasında festivaller, müzeler, üniversiteler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve bazı tiyatrolar, kulüpler, sahne sanatları merkezleri ve konser salonları bulunmaktadır. Bu kurumlar, sanatçıları destekleme görevlerine tam olarak uygun olan sanatçılar için ücret ödeme imkanlarına sahiptir. Daha önce programlama ve sanatçı ücretleri için fon temin eden kâr amacı gütmeyen kuruluşlar şimdi sanatçılara fon satabilir, kurullarına ve fon sağlayıcılarına başvurabilir veya sanatçı adına hibe başvurusunda bulunabilir. Bu sivil toplum kuruluşlarından bazıları, bu ücretlerin ödenmesini destekleyebilecek devlet yardımı alacaktır. Bağımsız destekçilerin ve küçük kâr amacı gütmeyen kuruluşların ve tesislerin yardım almadan desteklemesini beklemiyoruz; bu durumlarda, sunum yapan kişilerin sanatçı ücretlerini karşılaması için fon sağlanmalıdır.
Bu teklif, daha önce sözleşmeli etkinlikler için sanatçı ücretlerinde avans veya depozito talep eder. Sanatçılara, her iki tarafça ayrı ayrı belirlenecek orijinal ücretin adil bir yüzdesi ödenmelidir. Bu ücret, her iki tarafın da etkinliği erteleme konusunda iyi niyetli bir taahhüttür. Önceden tazminat, sanatçıların diğer teklifleri değiştirerek gelecekteki tarihleri tutmaları gerekeceği düşünülürse adil ve makuldür. Gelecekteki bir tarih bekletmenin doğasında değer vardır. Sanatçılar ve sunum yapan kişilerin, yeniden planlanan tarih belirlendikten sonra sözleşmeyi yeniden müzakere etmek için birlikte çalışmaları gerekecektir. Yeniden zamanlama üzerine, yeniden müzakere, tur veya üretim bütçelerinin değişeceğini düşünmelidir. Bu düzenleme, sanatçıların ara dönemdeki gelirlerini korurken etkinliklerin yeniden plânlanması taahhüdünü göstermektedir. Ertelemenin mümkün olmayacağı durumlarda, yüzde, kısa vadede sanatçıları desteklemenin anlamlı bir yoludur. Kurumlar erteleme yerine ya da ertelemeye ek olarak, sanatçıların aralarında çalışmaya devam edebilmelerini ve daha da ileriye gidebilmelerini sağlamak için sanatçılara canlı akışlar, komisyonlar, uzaktan işbirlikleri, masterclas ve atölyeler gibi alternatif performans modelleri oluşturabilirler.
Bu tek çözüm değildir ve ayrıntılar duruma göre belirlenmelidir. Yeterli sendika temsili veya diğer kaldıraç biçimlerinin yokluğunda topluluk dayanışmasının bir göstergesidir. Hepimizin bu sorunları ele almak için şefkatle birlikte çalışması çağrısında bulunuyoruz. Bu sadece çalışan sanatçılar için geçim kaynağı değildir, sanatsal çalışmaları sunmak ve paylaşmak herkes için derin kişisel, duygusal, zihinsel, manevi ve entelektüel bir endişe kaynağıdır. Halkın sanatı deneyimleyebilmesi ve kültürel kurumların bu krizden kurtulabilmesi çok önemlidir, böylece bu kadar zor zamanlarda birbirimize ilham vermeye devam edebiliriz. Sanat kurumlarının, sanatçıların ve kültür endüstrisinin sıkıntılı olduğu bu dönemde işbirliği içinde çalışmasını umuyoruz.
Cazkolik.com / 11 Nisan 2020, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.