Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması`nı (JAmZZ) proje danışmanı Baki Duyarlar`a sorduk

Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması`nı (JAmZZ) proje danışmanı Baki Duyarlar`a sorduk

 

Baki Duyarlar: "JAmZZ gibi projeler gelecekteki potansiyele ulaşabilmek için gerçekleştirilen son derece önemli olanaklardır."

 

 

Cazkolik: Baki Bey merhaba, 21. Akbank Caz Festivali içinde biz cazseverler için yüzü geleceğe dönük güzel bir çalışmanın içindesiniz. JAmZZ isimli Genç Yetenekler Yarışması nasıl bir çalışma, detayları sizden öğrenebilir miyiz?

 

Baki Duyarlar: Genç, amatör ve enstrümanında belirli bir seviyeye gelmeye çalışan geleceğin iyi müzisyen namzetlerinin kendilerini sınayabilecekleri adil bir ortam diye tanımlıyorum bu yarışmayı. Aslında müziğin, sanatın daha derin mânâda yaratının yarışması olmaz ancak bir yarışma ortamının gençler üzerinde yaratacağı ivme de göz ardı edilemez.

 

Cazkolik: Tespitinize katılıyorum ama devamında şunu sormak doğru olacaktır sanırım; Bu yarışmayı geleneksel hale getirmek düşünülüyor mu? Bunu şundan dolayı soruyorum, son yılların en önemli genç isimleri Thelonious Monk Competiion gibi başarılı yarışmalardan çıktı, genç müzisyenlerin kendilerini sektöre tanıtabilmeleri için doğrudan ve nitelikli bir yönteme dönüştü, bir benzerini Akbank ismi altında yapmak mümkün olur mu?

 

Baki Duyarlar: Evet, bu yarışmayı sizin de yukarıda saydığınız nedenler dolayı geleneksel hale getirmeyi arzuluyoruz. Samırım bu, iyi bir proje yönetimi ile mümkün olabilir. Bir de ülkemizde katılımcı sayısını çok abartılı düşünmemek gerektiğine inanıyorum, Türkiye`deki caz dinleyici sayısını düşünürsek, cazı bir adım ötede, enstrümanında kendi duygularını caz müziği formlarıyla ifade etmek isteyen genç insanların sayısı da çok çok fazla değildir. Ancak bu tip projeler gelecekte bu potansiyele ulaşabilmek için gerçekleştirilen son derece önemli olanaklardır.

 

Cazkolik: Peki, bu konuda yani yarışmada süreç başladığı için ne gibi sorunlar ve detaylarla karşılaşıyorsunuz, bunları gözlemleyebildiniz mi?

 

Baki Duyarlar: Projenin ilk yazım günlerinde olabildiğince beyin fırtınası yaptık, en uygun ve adil biçim için düşündüm bir süre ve katılımcıların hepsinin canlı çalım gününde aynı eşlik grubuyla seçtikleri parçaları icra etmelerinin en doğrusu olacağına karar verdim, böylelikle haksız rekabeti az da olsa ortadan kaldırmış olacağız. Yarışmanın ilanından sonraki süreçte bana yansıtılmış bir sıkıntı yaşanmıyor, umarım yarışma günleri de keyifle ve uyum içinde geçer.

 

Cazkolik: Eminim geçecektir, peki, başvuru ve yarışma süreci nasıl bu konuda bilgi alabilir miyiz?

 

Baki Duyarlar:  Başvurular 5 Ekime kadar devam edecek, katılımcının kısa özgeçmişi ve doldurulacak kısa bir bilgilendirme formunun dışında profesyonelce kayıt edilmiş olması gerekmeyen, iki, üç parçalık mümkünse caz repertuarının farklı tarzlarından seçilmiş ve üzerine doğaçlama yapılmış mp3 ya da audio formatındaki parçalarını ilgili yere ulaştıracaklar. Biz de jüri üyeleri olarak ilk dinlememizi bu kayıtlar üzerineden yapacağız. İkinci sefer ise daha keyifli bir ortamda, 16 Ekim`de Aksanat`ta olacak. O elemeden sonra kazananlar 17 Ekim gecesi Babylon sahnesinde jüriyi oluşturan müzisyenler ile sahne paylaşacaklar.

 

Cazkolik: Bu aşamada belki erken bir soru olacak ama bu yarışma keşke sadece kendi ülkemizle sınırlı kalmayıp yakın coğrafyamıza uzanan uluslararası bir çekim alanına dönüşse ne dersiniz? O zaman çok daha geniş ve yetenekli bir nesil üzerinden seçimler yapma imkanı olmaz mı?

 

Baki Duyarlar: Bu konu aynen bu şekilde konuşuldu, tartışıldı. Gelecek yıllarda iki konu daha da geliştirilecek; birincisi ödül kısmı ikincisi de yarışmaya uluslararası nitelik de ekleyecek olan sizin söyleminizle yakın coğrafyamızdan katılımcıları da kapsamak.

 

Cazkolik: Heyecanla bekliyoruz. Şu soru öneli sanırım, Türkiyede caz eğitimi maalesef düzenli değil olanlar da âkâmete uğruyor, uzun yıllara dayanan gelenekler oluşamadı, JAmZZ sürecinde bu eksikliği hissettiniz mi? Ya da sizin tespitiniz ne olur bu konuda?

 

Baki Duyarlar: Başta bahsettiğim katılımcı sayısının düzinelerce olmayacağının başlıca sebebi budur. Akademik ortamda bir caz eğitimi söz konusu olsaydı ve bu gerçekten uzun yıllara dayansaydı muhtemelen farklı olurdu. Ancak bu tip girişimler neticesinde doğacak potansiyel belki caz müziğini akademik ortamlara taşıyabilecek kişi ya da kurumlara bir örnek olur, bir başlangıç fikri verir diye umuyorum.

 

Cazkolik: Başvurular "Nefesli", "Vurmalı", "Telli", "Tuşlu" ve "Vokal" gibi 5 ayrı kategoride oluyor, yarışmacılardan belirli bir türe dönük özel ilgi var mı?

 

Baki Duyarlar: Jamzz için bunu yarışmadan sonra konuşmalıyız ama emsal yarışmalarda en fazla katılımın caz vokalde olduğunu gözlemlemiştim geçmiş yıllarda.

 

Cazkolik: Genç isimlerin profesyonel müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşması hoş bir deneyim olacak. Bu konser nasıl olacak, bu konuda bilgi alabilir miyiz? Yani, elemeler sonunda bir konser mi düzenleniyor nasıl olacak?

 

Baki Duyarlar: Aynen dediğiniz gibi elemelerden sonraki konser gecesinde başta jüri üyeleri bir açılış yapar ve kazananları sahneye davet edip beraberce "jam" yaparlar. Burada da çalınacak parçalar bir gün önce çaldıkları parçalar olabilir ya da yeni parçalar hatta varsa kendi besteleri bile olabilir. Genelde Jam Session ortamı gergin bir durumdur biz kendi Jam Session`ımızı elimizden geldiğince rahat ve keyifli bir hale getirmeye çalışacağız.

 

Cazkolik: Sevgili Baki Duyarlar, muhtemelen yarışma öncesi, sırası ve sonrasında muhtelif sıkıntılar yaşanıyor ve yaşanacak olsa da gelecek nesil müzisyenlerin sizi ve Akbank`ı ilerde minnetle hatırlayacakları çok önemli bir göreve soyunmuşsunuz. Başlatanları ve sürdürenleri, görevli herkesi cazseverler adına tebrik ediyoruz ve kolay gelsin diyoruz.

 

Cazkolik.com / 20 Eylül 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.