Bodrum Müzik Festivali 15. yılında

Bodrum Müzik Festivali 15. yılında

22-25 Ağustos arası gerçekleşecek Bodrum Müzik Festivali, 15. yılında Türkiye ve dünyadan ünlü isimleri müzikseverlerle buluşturacak. Doğuş Grubu kuruculuğuyla yola çıkan Bodrum Müzik Festivalinin, Bodrum`un sanat rotası haline gelmesinde önemli katkıları var. Dünyaca ünlü yıldızların yanı sıra, ülkemizin değerli isimlerini buluşturan festival, genç yeteneklere de destek veriyor.

* * *

Bodrum Müzik Festivali dört gün boyunca, Fazıl Say, Pablo Ferrández, Ksenija Sidorova, Karsu, Elvin Hoxha Ganiyev, Vassilis Varvaresos, Sara Ferrández, Umut Sağlam, Kerem Tunçer, Orkun Pala ve Barok Bostancı`nın kurduğu Quartet Parantez, Faruk Kalaycı, Francesco Tristano, Korhan Futacı, Jess Gillam, Zeynep Özsuca ve Mert Fırat gibi sanatçıları ağırlarken, aynı zamanda Bilkent Senfoni Orkestrası, Olten Filarmoni Orkestrası ve Finlandiya`nın olağanüstü tango yorumlarıyla ünlü armonika grubu Sväng gibi topluluklara da ev sahipliği yapacak.

Açılış Konseri: Bilkent Senfoni Orkestrası, Nil Venditti ve Fazıl Say

Müziğin kalbi Ayvalık`ta atacak
20 yıldır Türkiye`de klasik müziğin gelişimi için çalışmalarını sürdüren Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi`nin (AIMA) düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali 23-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Bu yıl 6. kez düzenlenecek festivalin konserleri Cunda`daki Alibey Kültür Merkezi`nde izlenebilecek.

Festival, flüt ailesinin tüm mensuplarını barındıran en özgün grup İstanbul Flüt Topluluğu konseriyle başlayacak. Grup Dvorak, Tchaikovsky, Boismortier gibi sanatçıların eserlerinin yanı sıra Astor Piazzolla`nın tango klasiklerini ve genç piyanist Orçun Orçunsel`in düzenlemeleriyle Türk müziğinin sevilen eserlerini seslendirecek.

Festivalin ikinci günü Semplice Quartet ile AIMA Festival Orkestrası, Oda Müziği Konseri verecek. Festival, 25 Temmuz`da Alexander Rudin yönetiminde AIMA Festival Orkestrası`nın vereceği konserle devam edecek. Bu iki konser, Türkiye`nin ilk arpisti Uğurtan İdil Aksel anısına yapılacak. Konserlerde genç arpistler Yonca Atar ve Alara Acar, Ravel, Debussy ve Caplet`nin eserlerini çalacak.

Festivalin kapanışını Anadolu Nefesli Beşlisi yapacak. "Del Mundo" isimli projesiyle dinleyicileri müzik repertuvarının en sevilen üfleme beşli eserleri ile dünya turuna çıkartacak. Topluluk, Macaristan sokaklarından Arjantin sahillerine, Fransa`nın özel tınılarından Anadolu`nun dört bir köşesine işlemiş eşsiz ezgilere ve Balkan coğrafyasına uzanan benzersiz repertuvarıyla dinleyicileri dünya müziğiyle buluşturacak.

Tüm konserler saat 21.00`de başlayacak. Festival davetiyeleri Ayvalık merkezdeki AIMA Haluk Barutçuoğlu Binası`ndan ve Kürşat Zeytinyağı Mağazası`ndan temin edilebilecek.

Bodrum Müzik Festivali, 22 Ağustos Perşembe 20.30`da, D-Marin Turgutreis`te; Nil Venditti yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası`nın Fazıl Say`a Beethoven`ın 3. Piyano Konçertosuna eşlik edeceği konserle açılıyor. Bodrum Müzik Festivali`nin gelişiminde büyük payı olan Say, bu yıl festivalin Onur Ödülü`nün de sahibi olacak. 2009`da "UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi" ilan edilen Bilkent Senfoni Orkestrasını açılış akşamı Nil Venditti yönetecek. 2015`te Premio Claudio Abbado Genç Müzisyenler Yarışması`ndaki birinciliğiyle ünü yayılmaya başlayan Venditti, 2017`de de George Enescu Filarmoni Orkestrası ile birlikte Bükreş Jeunesses Musicales`de onurlandırıldı. Genç şef, gelecek sezon, Fazıl Say ile birlikte gerçekleştireceği konserde Camerata Salzburg`u yönetecek.

Bir prömiyer: Umut Senfonisi (Fazıl Say)

23 Ağustos Cuma 21.00`de, D-Marin Turgutreis`te; Bilkent Senfoni Orkestrası`nı bu kez başarılı şef İbrahim Yazıcı yönetecek. 2005`te İtalya`da "Cavaliere dell`Ordine della Stella d`Italia" ile onurlandırılan Yazıcı, 2012`de Donizetti Ödülleri`nde "Yılın Orkestra Şefi" seçildi. Bilkent Senfoni Orkestrası bu konserde İspanyol çellist Pablo Ferrández`e Dvo?ák`ın Çello Konçertosu`nda eşlik edecek. ICMA 2016`da "Yılın Genç Sanatçısı" ilan edilen ve eleştirmenlerin "en iyi viyolonsel sanatçılarından biri" olarak selamladığı Ferrández, dünyanın en seçkin yarışmalarından biri olan 15. Uluslararası Çaykovski Yarışması`nın yanı sıra 5. Paulo Uluslararası Viyolonsel Yarışması`nın da birincisi. Fazıl Say`ın yoğun bir çalışmanın ardından dinleyicileriyle buluşturduğu 4. Senfonisi "Umut", ilk defa Türkiye`de seslendirilecek. Güzel bir dünyanın hayaliyle örülü Umut Senfonisi, aydınlık bir geleceğe dair umudu yansıtan tınılarıyla Bodrum Müzik Festivali`ne ışık saçacak.

Bir Tango Akşamı: Dünya Tangoları Bodrum Müzik Festivali`nde

Virtüözitesi ve enstrümanına getirdiği derinlikle, "akordeonun prensesi" unvanını taşıyan Letonyalı Ksenija Sidorova, müziğe getirdiği yeni yorumuyla klasik dünyasında adından çokça söz ettiriyor. Sanatçı, Olten Filarmoni ve Finlandiyalı topluluk Sväng Armonika Dörtlüsü ile 24 Ağustos Cumartesi günü 20.30`da D-Marin Turgutreis`te olacak, içlerinde Piazzolla`nın Libertango ve Oblivion gibi yapıtlarının da bulunduğu dünya tangolarından oluşacak bir gecede buluşuyor.

Karsu ile Senfonik bir akşam

25 Ağustos, Pazar 21.00`de festivalin son akşam konserinde ise Karsu, İzmir`in başarılı orkestrası Olten Filarmoni ile bir araya geliyor. Sanatçı şimdiye kadar, Carnegie Hall ve North Sea Caz Festivali gibi dünyanın pek çok prestijli mekânında ve etkinliğinde konserler verdi. Şimdi de Bodrum Müzik Festivali`ne ilk kez konuk oluyor ve kendi bestelerini de içeren, klasik tarzda yenilenen düzenlemeleriyle konser vermeye hazırlanıyor.

Sabah, Günbatımı ve Gece Konserleri ile yoğun bir festival

Sabah Konserleri

Bodrum Müzik Festivali, Sabah Konserleri`nde Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası destek gören genç yetenekleri ağırlıyor. 23-25 Ağustos tarihleri arası her sabah saat 7.00`de, Şevket Sabancı Parkı`nda gerçekleşecek Sabah Konserleri`nde başarılı genç müzisyenler profesyonel konser deneyimlerine adım atacak.

Günbatımı Konserleri

Bodrum Müzik Festivali, Günbatımı Konserleri`yle Elvin Hoxha Ganiyev, Vassilis Varvaresos, Sara Ferrández, Quartet Parantez ve Faruk Kalaycı`yı müzikseverlerle buluşturuyor. 23-25 Ağustos tarihleri arasında her gün saat 19.00`da D-Marin Turgutreis Amfitiyatro`da müzikseverleri bekleyen sanatçılar; sıcak ve verimli işbirliklerinden doğan programlarıyla Bodrum güneşinin batışını müzikle selamlayacaklar. Festivalin amaçlarından biri de Günbatımı konser serisinde, yurtdışında adını duyurmaya başlamış olan yerli müzisyenlerimizle, yabancı sanatçıları aynı sahnede bir araya getirmek. Bodrum Müzik Festivali seyircilerinin ilk defa gerçekleşen bu iş birliklerine tanıklık edeceği konserlerin ilkinde, keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ve piyanist Vassilis Varvaresos yer alıyor. Ganiyev, olağanüstü yeteneğiyle başladığı müzik kariyerini pek çok ödülle taçlandırmış bir sanatçı. Varvaresos ise virtüözitesiyle hem eleştirmenleri hem de dünya çapında dinleyicileri hayran bırakan bir piyanist... Bir gün öncesinde Akşam Konserleri`nde Pablo Ferrández`i dinleyen müzikseverler, ertesi gün, sanatçının kız kardeşi, viyolacı Sara Ferrández ile aynı sahnede yarattığı uyuma tanık olacak. Günbatımı Konserleri`nde Umut Sağlam, Kerem Tunçer, Orkun Pala ve Barok Bostancı`nın kurduğu Quartet Parantez ve eğitimine Moskova Çaykovski Konservatuvarı`nda devam eden başarılı piyanistimiz Faruk Kalaycı ilk kez bir araya geliyorlar. Serinin son konseri ise 20.30`da Zai Bodrum`da gerçekleşecek; bu konserde akordeon sanatçısı Sidorova, oyuncu Mert Fırat`la aynı sahnede, Rus edebiyatının atmosferini Bodrum`a taşıyacak.

Gece Konserleri: Bodrum geceleri festivalle daha renkli

Geçen yıl ilk kez gerçekleşen Gece Konserleri’ne ilgi büyük. Bu serinin 23 Ağustos saat 23.00`te The Marmara Bodrum`da gerçekleşecek ilk konserinde piyanist, besteci, tekno ve caz müzisyeni Francesco Tristano yer alıyor. Dünyanın prestijli topluluklarıyla konserler veren, albüm kayıtları eleştirmenlerden tam not alan Tristano festivale yeni bir soluk getiriyor. Gece Konserleri`nin ikincisi ise 24 Ağustos`ta: Mert Fırat`ın Sabahattin Ali öykülerini seslendirdiği geceye, müzik kâşifi Korhan Futacı saksafonuyla renk katacak. 25 Ağustos tarihli Gece Konserleri`nin sonuncusu ise, geçen yıl BBC Proms`un kapanış konserinde nefes kesen performansıyla büyük beğeni toplayan saksafonun parlayan yıldızı Jess Gillam ve başarılı piyanistimiz Zeynep Özsuca`yı buluşturuyor. Gillam dünyanın en önemli sahnelerinde verdiği konserlerle tanınan ayrıca BBC`de yaptığı radyo programı "The Classical Life" ile dinleyicilere ulaşan bir sanatçı... Gustavo Dudamel, Simon Halsey ve Sir Simon Rattle gibi dünyaca ünlü şefler; Magdalena Ko?ená ve Rolando Villazón gibi olağanüstü şancılarla çalışmalarını sürdüren piyanist Zeynep Özsuca, Jess Gillam ile beraber festivalin kapanışını gerçekleştirecek.

Festivalin Onur Ödülü Fazıl Say`ın

Festivalin Onur Ödülü, başlangıcından bugüne dek Bodrum Müzik Festivali`ne verdiği destekle, Bodrum`un sanatsal açıdan tanınırlığına katkıda bulunan, gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki kariyeriyle piyanist Fazıl Say`a takdim edilecek.

Bruno Barbey sergisi Leica Galeri İstanbul`dan sonra ilk kez The Marmara Bodrum`da

1964 yılından bu yana yarım asrı aşkın bir süredir Magnum Fotoğraf Ajansı`na üye olan, 1992-1995 yılları arasında ise ajansın başkanlığını yürüten fotoğrafçı Bruno Barbey`in "My Morocco" başlıklı sergisi, Leica Galeri İstanbul`dan sonra 22-25 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Müzik Festivali kapsamında The Marmara Bodrum`da sanatseverlerle buluşacak. Sanatçının doğum yeri Fas`a 1970 ile 2000 yılları arasında gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında kadrajına yansıyan fotoğraflarla ziyaretçilerini bir zaman yolculuğuna çıkaran "My Morocco" Fotoğrafevi işbirliğiyle 14 Mart - 25 Mayıs tarihleri arasında Leica Galeri İstanbul`da sergilendi.

Cazkolik.com / 19 Haziran 2019, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.