30. Akbank Caz Festivali kapsamında 2020 yılında başladığımız 'festival özel yazıları' serimizi bu yıl da sürdürüyoruz. 2020 ve 2021 yıllarında, uzun yıllardır caz üzerine yazılarıyla sevgili Hülya Tunçağ, Sevin Okyay, Murat Beşer, Orhan Kahyaoğlu, Francesco Martinelli gibi usta kalemler Akbank Caz Festivalleri üzerine, Alper Maral (Festivaller ve Caz Okulları) ile Şevket Akıncı (Akbank Caz Festivali'nin 'Öteki Caz Tarihi') üzerine makaleleri Cazkolik okuru için kaleme almıştı. Bu sene, festival özel yazılarının kapsamını caz orkestrası şeflerine yönlendirdik ve caz dünyasının önde gelen müzisyen, besteci ve orkestra şefleri Emin Fındıkoğlu (+12), Aycan Teztel (İstanbul Superband), Nail Yavuzoğlu (CRR Caz Orkestrası) ve Kamil Özler'den (TRT Caz Orkestrası eski şefi) Cazkolik için yazmalarını rica ettik. Kendilerine teşekkür ederiz. İki yıl önce başladığımız bu seriyi gelecek yıllarda sürdürmeyi istiyoruz. Türk caz sahnesinde geçmişte ya da günümüzde caz orkestralarına şeflik yapmış birçok değerli müzisyenimiz var, onları da, kendileri yazmayı arzu ettikleri taktirde bu seride ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Akbank Caz Festivali özelinde oluşan bu özel içerikler festival kapsamında olmakla birlikte Türk cazının orijinal kaynakları olarak Cazkolik üzerinde cazseverlerin ilgisine açık olmaya devam edecektir. 32. Akbank Caz Festivali 2022 özel yazıları CRR Caz Orkestrası şefi, caz müzisyeni, besteci ve caz üzerine yazdığı kitaplarıyla Nail Yavuzoğlu ile devam ediyor.
Feridun Ertaşkan, Cazkolik.com
Akbank Caz Festivali’ni başladığı 1991 yılından itibaren takip ediyorum. İstanbul'da dünyanın en önemli caz müzisyenlerinin yanı sıra, gelecek vadeden genç kuşaktan yeni isimlerin de seyirciyle buluşmasına imkan sağlayan festival konserler kadar söyleşiler, atölyeler, üniversite etkinlikleri ve dinletiler ile çok yönlü bir organizasyon kimliğine büründü.
Yıllar içinde klasik ve modern cazın yanı sıra dünya müziğinin farklı projelerine de yer veren Akbank Caz Festivali günümüzde diğer festivallerin daha fazla ilgi çekmek adına ve biraz da ticari kaygıyla yer verdikleri; pop, rock, folk gibi popüler kültüre mensup sanatçıları hiçbir zaman festival kapsamına almadı. Çizgisi, ağırlıklı olarak çağdaş caz müziği oldu. Akbank caz festivalinin bir ayağı da 2014 yılına kadar sürdürülen ve ülkemizde yetişen genç ve amatör yetenekleri usta caz müzisyenleriyle buluşturan JAMMZ isimli Genç Yetenekler Yarışması oldu.
"Kampüste Caz" konserleri Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Adana, Erzurum, Kayseri, Kars ve daha birçok şehirde düzenlendi. Festival, 20. yılında önceki yılları özetleyen özel bir derleme albüm ve retrospektif bir belgesel kitap çalışması hazırladı. 2015 yılında 25. yılını kutlayan festival, tamamıyla günümüz Türkiye caz sahnesini kapsayan 2 CD’li kapsamlı bir albüm hazırladı.
Sadece bir festival olarak görmediğim, ülkemizde caz müziği adına bir misyonu da üstlendiğini düşündüğüm Akbank Caz Festivali'nden, hatta, tüm festivallerden bir eğitimci, teorisyen ve müzisyen olarak beklentim ve naçizane önerilerim aşağıda paylaşmak istiyorum;
Akbank Caz Festivali'nin geleceğine yönelik önerilerim;
- Orkestra müziği; caz müziğini teknik olarak geliştiren, disipline eden, yeni tınıların güçlendiği en önemli alanıdır. Dünyanın önemli orkestraları festivalle daha çok seyirciyle buluşmalıdır.
- Ülkemizdeki caz orkestraları ile dünya çapında solistler ağırlanabilir.
- Eğitime açık her solist atölye çalışmalarıyla, genç müzisyenlerle buluşturulabilir.
- Sanatçıların Türk caz müzisyenleriyle bir araya geleceği doğaçlama caz dinletileri (Jam Session) düzenlenebilir.
- Düzenlediği her konserin yayın hakkını alıp sosyal medya da paylaşabilir. Böylece çok daha geniş bir kitleye hizmet verilmiş olur.
- Konser anında, İstanbul dışında teknik imkanı olan sinemalarda canlı yayın yapabilir.
- Festival süresince konser öncesi açıklamalar mutlaka olmalıdır.
- Göz önünde olmayan değerli Türk müzisyenlere de yer verilmelidir.
- Festival öncesi caz alanından bestecilere beste sipariş edilebilir ve bir konser buna ayrılır.
- Makamsal ve ritmik yapısıyla kültürümüzü caz alanında temsil edecek “Alla Turca Jazz” anlayışının oturması ve gelişmesi adına öncülük edebilir. Bu alanda yazılmış eserler yabancı solistlerin icrasıyla, dünyaca tanınabilir.
- Tüm dünyayı dolaşabilecek Akbank Festival Caz Orkestrası oluşturulabilir.
Nail Yavuzoğlu’nun kurucusu olduğu CRR Caz Orkestrası'nı anlatıyor
CRR Caz Orkestrası Türk müzisyen ve kompozitörlerin caz ve orkestra müziği içinde yerini alabilmeleri, dünya müziğine, geleneksel müziğimize ve kültürel birikimlerimize çağdaş, akademik ve araştırmacı bir gözile bakabilmenin mümkün olacağı inancı ve hedefiyle 2005 yılında dönemin CRR Genel Sanat Yönetmeni Yalçın Çetinkaya’nın önerisiyle ve benim tarafından kuruldu.
2006 yılının 29 Ocak akşamı CRR Bigband adıyla ilk konserini veren orkestra benim şefliğimde ve aranjörlüğümde yedi yıl boyunca özgün enstrümantal müzik yaparak Türk müzisyenlere ait çeşitli beste ve düzenlemeleri seslendirdi. Benim dışımda, Kamil Özler ve Aydın Özarı beste ve düzenlemeleriyle orkestranın repertuvarında yer buldu.
CRR Caz Orkestra'sı ülkemizin tek özgün müzik yapan caz orkestrasıydı. Orkestra sayesinde birçok bestemi orkestraya düzenleme fırsatı buldum. Bu alanda çalışan bir besteci olarak büyük bir şansa sahibim. Bu besteler Cool Jazz, Bebop, Free Jazz, Fusion, Modal Jazz diyebileceğimiz türlere yönelik örnek olarak yazdığım parçalardır. Aynı zamanda, Türk makam müziğimize ve modal caz alanına girebilecek türkü formundaki eserlerin orkestra düzenlemelerini de yaparak dinleyiciyle buluşturduk.
Çizgi dışı ilk konserini Randy Brecker ve Ada Rovatti ile 2008 yılında veren CRR Bigband 17 kişilik kadrosuyla 2013 yılına kadar varlığını sürdürdü. Ozan Binici’nin Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmasıyla orkestraya 11 kişilik yaylı grubu ilave edildi ve adı CRR Caz Orkestrası olarak değiştirildi. Artık orkestra Türkiye’nin kadrosu en geniş caz orkestrası olacak ve vokal müziği de bünyesine katarak her biri enstrümanında virtüöz sayılabilecek orkestra elemanlarıyla ulusal ve uluslararası solistleri sanatseverlerle buluşturmaya devam edecekti. Orkestramız, 2013 yılından beri caz müziğine gönül veren yetenekli gençlerimizi desteklemek ve tanıtmak için sezon içinde bir konserini “Caz’a Genç Soluklar” başlığıyla genç caz solistlerine ayırmıştır. Kurulduğu andaki kadrosu ile uzun yıllar devam eden orkestra, 2018 yılında TRT kurumunun sanatçılarına kurum dışı faaliyete izin vermemesi kararıyla belki de ülkemizin en genç orkestrasına dönüşmüş ve yetenekli gençlere sahip çıkan tecrübeli müzisyenleriyle bir okul ve ekol olma yönünde önemli adımlar atmıştır.
Orkestra, 2018 yılında İstanbul dışında 3. Uluslararası İzmir Festivali’ne davet edilmiş, 2020 yılında ise 5. Uluslararası Nilüfer Caz Tatili Festivali'nde konser vermiştir.
Orkestra Sanat Yönetmeni olarak sırasıyla Yalçın Çetinkaya, Kemal Karaöz, Ozan Binici, Sara Dildar, Aslan Özdemir, Cem Mansur ile çalışmış, Murat Cem Orhan’la birlikte düzenli prova ve konserleri olan, dünya çapındaki solistleri konuk edecek ve CRR seyircisiyle buluşturacak bir orkestraya dönüşmüştür.
Orkestranın şu anda tarihi kesin olan konserleri; 28 Ekim 2022 Şenay Lambaoğlu, 25 Kasım 2022 Bill Laurence, 29 Aralık 2022 Hugh Coltman, 17 Şubat 2023 Bireli Lagrene konserleridir.
CRR Bigband ve CRR Caz Orkestrası'na bugüne kadar çok sayıda müzisyen katkıda bulundu
Alto Saksafon; Meriç Demirkol, Serdar Barçın, Serhan Erkol, Batu Şallıel, Duru Tuna, Ezgi Daloğlu, Samet Kocamemiş, Kuzey Sinan Aktuğ. Tenor Saksafon; Levent Altındağ, Volkan Şanda, Barış Ertürk, Çağdaş Oruç, Tamer Temel, Engin Recepoğulları, Anıl Şallıel. Bariton Saksafon; Barış Özer. Bas Klarinet; Serdar Kalafatoğlu, Öykü Karadağ. Trompet; Şenova Ülker, Halil İbrahim Işık ,Utku Akyol, Metin Mert Keşkek, Elmar Azimzade, Ege Cengiz, Efe Gazi, Mert Can Oktav, Enes Nalkıran, Yılmazcan Ersayın. Trombon; Aycan Teztel, Emre Kayhan, Hakan Çimenot, Bulut Gülen, Gökay Gökşen, ,Burak Dursun, Hüseyin Çakır, Altay Acar, Ozan Öder, Güneş Karaduman, Savaş Şahin. Gitar; Ercüment Ateş, Önder Focan, Cem Tuncer, Eylül Biçer, Tümer Uluçınar. Davul; Cengiz Baysal, Ediz Hafızoğlu, Cem Aksel, Burak Cihangirli, Fırtına Kıral, Hakan Kılıçoğlu. Kontrbas; Nezih Yeşilnil, Kaan Yıldız, Erdal Akyol, Esra Kayıkçı, Enver Muhammedi, Nil Yanık. Piyano; Baki Duyarlar, Serkan Özyılmaz, Kaan Bıyıkoğlu, Baturay Yarkın. Flüt; Funda Kıran, Gülce İnceler. Obua, Korangle; Ayşin Kiremitci. Klarinet; Onur Çalışkan. Keman; Bahar Büyükgönenç, Hande Gözalan, Leyla Guseynova, Yonca Sülün, Tuba Bayar, Nida Karaçar Uğurlu, Ömür Gören. Viyola; Öykü Koçoğlu, Burak Kayan. Çello; Mert Gürel, Suna Yüksel, Cenk Öztürk.
CRR Caz Orkestrasının ağırladığı solistler; Meltem Ege, Elif Çağlar, Sibel Köse, Selen Beytekin, İpek Dinç, Şenay Lambaoğlu, Ece Göksu, Anthony Strong, Randy Esen, Burak Bilgili, Ceren Temel, Su İdil, Erdem Özkan, Raul Midon, Ceren Gündoğdu Coşar.
Nail Yavuzoğlu
Cazkolik.com / 11 Ekim 2022, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.