Cazda dinleyecek ne çok albüm, ne çok müzik var...

Cazda dinleyecek ne çok albüm, ne çok müzik var...

Hayatımızı kolaylaştırmak mı, hükmetmek mi?

Cazda yapay zekâ?

Yapay zekâ hayatımızı kaplıyor. Biz sanıyorduk ki robotlar insan suretinde gelecek (öyle gelmiyor da değiller), halbuki yapay zekâ kullandığımız basit ev aletleriyle günlük hayatımızı çoktan şekillendirmeye başlamış. SMS`lerle ev otomasyon kontrolleri, buzdolaplarında internet bağlantılı otomatik siparişler... teknoloji şirketi Dyson `her şeyin otomatik olacağı` bir gelecek için yüz milyonlarca dolar harcayacakmış, yapay zekâ aydınlatmadan temizliğe her noktaya sirâyet edecek, zaten yeni binalar akıllı değil mi? Yapay zekânın akşam eve geldiğimizde bio ritmimize bakarak ışığı ve dilerseniz müziği ayarlaması mümkünmüş! Peki, cazda yapay zekâ nasıl olacak? Dijital müzik platformlarından bilgisayarlarımız, cep telefonlarımızdaki uygulamalara hepsi dinlediğimiz müziklerin analizini yapıp otomatik çalma listeleri oluşturmuyor mu? İşte yapay zekâ! Sen düşünme, burda hazır düşünülmüşü var!


Yıldızlar bir bir kayarken...

Larr Coryell, Horace Parlan ve Leon Ware

Caz ustalarının kayıp yıldızlar halkasına Horace Parlan`da eklendi. 86 yaşında Danimarka`da hayata veda eden usta piyanist neslinin en iyi solo ve trio piyanistlerindendi. Küçük yaşlarda geçirdiği çocuk felci nedeniyle bir eli sorunlu olsa da bu durum Parlan`ın en iyiler arasında olmasına engel olamadı. Kariyerinin en iyi dönemini Blue Note firmasının da en parlak olduğu zaman yaşayan Parlan Stanley Turrentine ve Dexter Gordon`la yaptığı kayıtlarla gerçek bir yıldız olduğunu kanıtladı. Yine bu dönem hayattan ayrılan bir isim de Leon Ware oldu. Soul şarkıcısı Marvin Gaye`in prodüktörlüğünü yaptığı 1976 tarihli "I Want You" ile büyük bir çıkış yapmıştı, Ware 23 şubatta 77 yaşında hayata veda etti. Ve tabii Larry Coryell... İki yıl önce yayınlanan albümü "Heavy Feel"ın ilk parçası "Ghost Note"du, sanki manidar oldu! Hepsi harika müzisyenlerdi, ruhları şâd olsun!


İzmir Avrupa Caz Festivali başlarken mini liste önerisi...

Festival 1 mart akşamı başlıyor, biletler alınsın!

İzmir Avrupa Caz Festivali yıldız isimler olmadan iyi caz konserleri izlemenin sırrını veriyor dediğimiz festival haberimiz yoğun ilgi gördü. Bir yandan ben de mini bir öneri listesi hatırlıyım dedim, orda olup izleme imkanım olmayacak ama belki birilerine faydası olur. Festival programında görüp sevindiğim gruplardan biri oldu Otto Hejnic Trio, epey daha önce "One" isimli albümü dinlemiş, beğenmiştim, kaçırılmaması şart! Marie Misfud ikinci önerim, iki ayrı performansla ardında epey kırık kalp bırakabilir. Boris Vian şiirleri gecesi sosyal alemde trend topic bile olabilir, biz izleyemeyecek olanlara izleyenler notlar aktarsın lütfen... Bir benzeri diyeceğim ama ne kadar uyar emin değilim, Rabih Lahoud gecesi olacak, modern Avrupa cazında Arap dili ve şiirleri büyüleyici olacak, bu performans da kaçmamalı! Ve sevgili Ozan`ın (Musluoğlu) "My Best Friends Are ..." konseri hem festivalin hem İzmir`de son dönemin caz zirve gecelerinden biri olmaya aday, üstelik galiba festivalin son konseri, müthiş bir kapanış gösterisi olmalı. Kaçırmayın!


Dünyanın en iyi caz klüpleri hangileri?

Efsanevi klüplerden The Village Vanguard

Down Beat dergisi şubat sayısında "dünyanın en iyi caz mekânları" listesi yayınlamış, her yıl yapar. Listede 195 mekân var. Bu mekânların 120 tanesi ABD içinde, geri kalan 75 mekân dünyanın kalanına yayılmış durumda. ABD rakamına iki açıdan bakmak mümkün; iyimser açı Amerikada cazın bittiğini söyleyenler için bu rakam ferahlık verebilir, listeye girmemiş daha kimbilir kaç mekân var diyebilirsiniz. Kötümser olalım dersek bu rakam az diyebilirsiniz, ABD`nin nüfusu, büyüklüğü, cazın anavatanı olması vs. rakam yine de o kadar iyi değil! ABD`de böyleyse dünyanın kalanı için sadece 75 mekan iyice trajik. Arjantin 2, Avustralya koca kıta ve sadece 4, Avusturya gayet iyi 6 ya da Mozart`ın ülkesi için az da diyebilirsiniz! Koskoca Çin`de sadece 2 ama Çek cumhuriyetinde 3. Dünyanın en önemli müzik ülkelerinden İngiltere`de 6. Çoğu ülkede 1 ya da 2. Caz ülkesi Norveç 1, bu ne iş? Türkiye de 1, elbette Nardis, Norveç`te 1 ise bizde 1 olması yine iyi, böyle mi diyelim yani?


Klasiğin ustaları Boğaziçi Üniversitesi`nde...

Albert Long Hall

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall konserleri arada bir caz ama klasik ağırlıklı ve sezon boyu çoğunlukla yurtdışından önemli isimlerin ağırlandığı, belki çok fazla kendini dillendirmediği, biraz kapalı devre ama hep dolu dolu geçen konserlerle bilinir. Bir süredir bu konserlerden haber çıkmıyordu, nihayet yeni haber geldi. 20. yılında klasikleşen konserler Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın desteğiyle devam edecek. Rektör Mehmed Özkan bakanlığa verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiği açıklamasında bahar konserlerinde Amid Peled, Pekineller, Ayşegül Sarıca, Gülsin Onay, Arcadia Quartet, Festa Rustica Ensemble gibi virtüözlerin konserlerini izleyebileceğimizi söyledi. Bu konserlere ilişkin takvimi sitenin günlük takviminden takip etmeniz mümkün.


Dinleyecek ne çok caz, keşfedecek ne çok albüm var?

İngiliz firması Edition Records`un kataloğu!

CD ölüyor diye yakınmaktan dijital yayıncılığın nimetlerinden sözetmeye çekinir olduk. CD`de ölmesin, albümler satın alınmaya devam edilsin, ben de devamlı alıyorum bir yandan ama elimizdeki fırsatın da farkına varalım. Abone olarak en yeni albümlere, milyonlarca müziğe anında ulaşmak harika değil mi? Benim gibi bir albüm canavarı için mükemmel bir fırsat! Bazı günler yedi-sekiz yeni albüm dinlediğim oluyor, inanın hepsini de can kulağıyla dinliyorum, öyle lafın gelişi değil. Bu köşe için sınırsız caz diye bir bölüm oluşturdum, tek cümlelik notlarla dikkatimi çeken yeni albümleri paylaşıcam ama bazısı eski oluyor, eski dediğim en fazla bir kaç yıllık. Yeni alışkanlığım İngiliz müzik firmaları, birinin kataloğuna bir dadanıyorum bir bakmışım birkaç albüm dinlemişim bile, tamam kabul, bazıları epey kötü oluyor ama çok iyiler de sık çıkıyor. Son notum mesela yeni bir albüm olsun, Rhiannon Giddens`ın "Freedom Highways" albümü çıkmış, hemen dinlemeye başladım, belli ki bana göre değil, yürümüyor, ilerlemiyor... üç parça sonra kapattım.


Caz enstrümanlarını ne kadar tanıyoruz?

Bu enstrümanlara daha da eklenebilir...

Müzikolog ve öğretim üyesi sevgili dostum Alper Maral ve müzik yazarı dostum Murat Beşer`le bendeniz ocak ayından beri Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ta caz tarihi yolculuğu yapıyoruz, müzik çalıyoruz, dinliyoruz, bol bol tarihin içinde geziniyoruz, videolar izliyoruz. Geçen hafta sevgili Alper swing big band orkestra enstrümanlarını tek tek ve ayrıntılı olarak anlattığı harika bir sunum yaptı fakat bir yandan, bildiğimiz daha doğrusu tahmin ettiğimiz ama dillendirmeyi nedense akıl etmediğimiz bir gerçeği farkettik, unutmadan buraya yazıyım istedim. Cazseverler olarak enstrümanları ne kadar tanıyoruz? Ünlül olanları biliyoruz, tamam, ama genel olarak hayli eksiğiz. Bu konuda sevgili Alper`in hoca olarak çok deneyimi var ve en az bilinen enstrümanların da (trompete benzedikleri için) flugelhorn ve kornet ile, saksofon ailesinden (klarnetle karıştırılan) soprano saksofon ve (hiç biriyle karıştırılmayan, çünkü nerdeyse hiç tanınmıyor) bariton saksofon olduğunu gözledik. Klasik müzik orkestralarındaki enstrümanlara hiç girmeyelim, orada durum daha vahim olabilir!


Kaydet

Sınırsız cazda gözden kaçanlar, menzil dışında kalanlar...

Bu albümlerin tamamı dijital platformlarda mevcut.

1 / Ben Markley Big Band; "Clockwise: The Music of Cedar Walton" (OA2 Records, 2017) Cedar Walton`ın besteleri big band sofrasında. Yemekler virtüöz şeflerden.
2 / Maciek Pysz Trio; "Insight" (33 Jazz Records, 2013) Pysz`in gitarı, Asaf Sirkis`in davulu, Goloubev`in bası müziklerini Meola-Laughlin-De Lucia`nın efsanevi "Friday Night in San Francisco" hisleriyle dinleten bir albüm olmuş.
3 / Josh Quinlan Q`tet; "In From Somewhere" (607061 Records DK, 2016) Günümüzde klasik caz trompet tadı arayanlar için bulunmaz nimettir Terrell Stafford`un soundu, nerde duysanız kulak verirsiniz ve bu albüm de çok güzel bir fırsat.
4 / Ivo Neame Quintet; "Strata" (Whirlwind Recordings, 2015) İngiliz cazın yaratıcı piyanisti Ivo Neame`in (ki burda da seveni çok) "Strata" albümü hani on yeni caz albümü dinlersin ama geri dönüp sadece birini tekrar dinlersin ya, işte, bu o albüm! Başlıkta menzil dışında kalanlar dedik ama bu albüm başlığa uymadı, bizde de epey bilinen bir albümdür.
5 / Emanuele De Raymondi; "Buyukberber Variations" (ZerOKilled Music, 2012)
Oğuz Büyükberber Türkiye`de ilk kez gerçekleşecek Sonar Festival`de niye yok? Tam da onun yeri değil mi! Madem o festivalde yok ben bir albümünü önereyim, belki dinleyen olur! Emanuele De Raymondi ile 2012 albümü "Büyükberber Variations"ları mutlaka dinleyin. Basit ve saf doğaçlamalar!


Kaydet

Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com / 27 Şubat 2017, Pazartesi

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.