Salgın yüzünden bu sene öğretim yılı yaşanmadı gibi oldu. Okula gitmeyi sevmeyen öğrenciler en başta sevinmiş olabilir ama çoğunun okulundan, dahası arkadaşlarından ayrı kaldığı için mutsuz olduğunu biliyoruz, ayrıca, öğrenciler evlerindeler ama bir yandan eğitimleri, dersleri ve ödevleri televizyon ve internet üzerinden devam ediyor.
İnternet sayesinde öğretmenler ve öğrenciler “evde öğrenme” süreci nasıl daha kolay veya eğlenceli hale gelir, konsantrasyon nasıl artırılır gibi şeylere mutlaka kafa yormuştur.
Uzun yıllardır birçok öğrenci daha iyi konsantre olduğuna inanarak çalışırken müzik dinler. Kuşkusuz müziğin bizi etkilediğini biliyoruz. Öyle müzikler var ki, tıpkı film izler gibi, dinlerken ürperti verir, heyecandan titretir ya da gözyaşlarına boğar tamam da, peki, müzik ödev yaparken bize yardımcı olabilir mi, yeteneğimizi, konsantrasyonumuzu artırır mı? Öğrencilerin daha etkili çalışmasına yardımcı olur mu yoksa tümüyle dikkati dağıtıp hayal dünyasına mı sürükler?
Ya da soru şu; Daha verimli çalışmamıza yardımcı olması için müzik işe yarar mı?
Müzik ve ödev veya çalışma
Evet, müzik ödevlere yardımcı olabilir. Okurken müzik dinlemek iyidir. Müzik, ergenler için hayatın büyük bölümüdür ve çoğu genç günlük hayatında müziği ruh halini manipüle etmek için kullanır.
Klasik müzik veya bu konuda herhangi bir müzik dinlemenin aslında bir insanı daha akıllı hale getirdiği elbette kanıtlanmış değildir, ancak öğrencinin ruh halini kontrol etmesinde faydalıdır. Fonda yumuşak bir müzik dinlemek öğrenciyi daha mutlu ve sakin birine dönüştürebilir zira müzik dopamin seviyesini arttırır.
Müzik dinlemenin sağlığa faydası
Araştırmaya göre, müzik dinlemek beynimizde dopamin salınımını tetikliyor. Dopamin, mutluluk ve heyecan duyguları teşvik eden bir nörotransmitterdir.
Araştırmalar, öğrencilerin olumlu ruh halinde olduğunda tam tersi ruh haline göre problemleri çözmede daha iyi olabileceğini farketmiştir. Rahatlatıcı müzik, stres ve endişe duyan öğrencilere kesinlikle yardımcı olur, böylece onları daha verimli çalışmaya yönlendirir. Müzik dinlemek kortizol seviyesini düşürür. Kortizol, genellikle stres ve endişe duygularından sorumlu olan bir hormondur.
Klasik müzikle bilişsel becerideki gelişmeler arasındaki bağlantı sır değildir, buna “Mozart etkisi” deniyor. Elbette kesin bir kanıt olmasa da, Mozart'ın müziğinin öğrenciyi olumlu bir ruh haline yönlendirdiği söylenebilir. Barok ve Pre-Barok bestecilerin enstrümantal kompozisyonları için de aynısını söyleyebiliriz. Burada şarkı sözleri olmadan müzik dinlemenin altını çizmek ayrıca önemli.
Peki ya caz?
Şarkı sözlerinden yoksun, potansiyel olarak rahatlatıcı bir başka tür olan caz, Mozart veya Beethoven'a pek de meraklı olmayanlar için başka bir seçim olabilir. Caz, stres azaltıcı özellikleri nedeniyle eğitim için iyidir. Stresin hafızanın baş düşmanı olduğunu biliyoruz. Caz aynı zamanda yaratıcılığı artırmakla da bağlantılı bir müziktir.
Çalışma esnasında dinlenilecek müzikler için öneriler
Beyin gücü için Barok müzik dinlemenin belleğe, konsantrasyona, akıl yürütmeye ve verimli çalışmaya faydası olabilir.
Üç saat boyunca ders çalışan bir öğrencinin bu süre zarfında klasik müzik dinlemesinin konsantrasyonunu artırmaya, daha iyi öğrenmeye ve çalıştığı konuya odaklanmayı artırmaya faydası olabilir.
Ödev yaparken; Mozart, Vivaldi ve Haydn.
Özellikle eve iş götürenler, işlerini evden sürdürenler için için bir yandan arka planda enstrümantal caz dinlenmesinin konsantrasyonu artırmaya, ortamı rahatlatmaya kesinlikle faydası olabilir.
Okurken; Mozart, Chopin, Debussy ve Çaykovski.
(Bu makale Susan Maré'nin Lifestyle dergisi için kaleme aldığı yazıdan derlenmiştir.)
Cazkolik.com / 24 Mayıs 2020, Pazar
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.