> Eskişehir?de düzenlenen 8. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali?nde sahne alacak olan Ankaralı grup Rocky Swing Project ile konuştuk...

> Eskişehir?de düzenlenen 8. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali?nde sahne alacak olan Ankaralı grup Rocky Swing Project ile konuştuk...

Türkiyenin dört bir yanındaki genç veya amatör caz müzisyenlerini izlemek ve tanımak açısından çok önemli bir kaynak niteliği taşıyan "Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"nin bu yıl sekizincisi cazseverlerle buluşuyor.

Cazkolik olarak 10 Martta başlayan festivalde sahne alan gruplarla söyleşmek istedik. Bu konuda bize yardımcı olan Genç Cazcılar’a ve sevgili Devrim Dikkaya’ya teşekkür ediyoruz. Bu söyleşilerin ülkemizdeki cazseverler tarafından ilgiyle okunacağını ve cazseverlerle müzisyenler arasındaki ilişkinin daha da güçleneceğini umuyoruz.

Festivale katılan tüm gruplara sorularımızı yönlendirdik, cevaplar geldikçe yayına alıyoruz. İkinci röportajımızı da ilki gibi yine bir Ankaralı grup olan Rocky Swing Project ile gerçekleştirdik. Grup altı müzisyenden oluşuyor; gitarda Onur Koyuncu, saksofonda Koray Kaan Özdemir, trompette Can Kuşhan, piyanoda Berk Kurdoğlu, Aykut Hakverdi ve Can Gökdal’dan oluşan ekip 12 Mart Cuma yani bu söyleşinin yayına girdiği gün 21:00’de konserlerini verecekler.


"Grup kurulurken dikkate aldığımız ana tür olan

neoswing konusunda hepimiz istekliydik..."

(Sorularımızı Rocky Swing Project adına Koray Kaan Özdemir yanıtladı.)

Cazkolik: Lütfen bize kendinizden söz eder misiniz... Grup olarak nasıl bir araya geldiniz ve elbette kişisel olarak da tek tek kendinizden bahsederseniz memnun oluruz.

Koray Kaan Özdemir: Rocky Swing Project (RSP), 1 Eylül 2002’de Rocky 4 adı altında Ankara’da kurulmuş, müziği tamamen zevk olarak görmüş ve farklı bir şeyler yapmak isteyen kişler tarafından kuruldu.

Bu süre içerisinde şu anki üyeleri de dahil olmak üzere 23 müzisyen kısa veya uzun süreli olarak gruba katıldı. Şu anki üyelerinden bahsedersek:

Onur Koyuncu: Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nde öğretim görevlisi. Çok uzun yıllardır gitar çalıyor ve Ankara’nın belli başlı gruplarında vokal yaptı.

Koray Kaan Özdemir: ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nde yüksek lisans öğrencisi ve proje asistanı. TED Ankara Koleji’nde başlayan saksofon hayatı 14 yıldır devam ediyor, ODTÜ Caz Topluluğu kurucu üyesi ve bu topluluğun bir yıl başkanlığını yaptı.

Can Kuşhan: Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. O da TED Ankara Koleji’nde trompetle tanıştı ve 14 yıldır devam ediyor çalmaya. RSP dışında Koray’la beraber Jalapeño ve Funk Alaturka adlı gruplarda çalmakta.

Berk Kurdoğlu: Ankara Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun. Grubun Beethoven’ı diyebiliriz. Piyanosuyla harikalar yaratabilen birisi. Yıldız İbrahimova’nın caz orkestrasında yer aldı. Şu an Jalapeño adlı grupta çalışmalarını devam ettiriyor.

Aykut Hakverdi: ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu Aykut, çeşitli metal gruplarında çaldıktan sonra aniden neoswingle tanıştı ve o zamandan beri RSP’nin değişmez elemanı oldu.

Can Gökdal: Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu Can RSP’nin en eğlenceli üyesi diyebilirim. Konserde de belli edecektir zaten bu özelliğini.

Cazkolik: Peki, caz ile olan ilişkinizi öğrenmek istiyoruz, yani, nasıl bir süreç sizi cazla tanıştırdı ve birer müzisyen olarak sizi bu müziğe çeken şey ne idi ve ek olarak da nasıl bir caz seviyorsunuz?

Koray Kaan Özdemir: Grubun bütün üyelerinin grup kurulana kadar çaldıkları müzik farklıydı. Onur metal ve rock müzik, ben ve Can ise klasik müzik çalıyorduk o zamana kadar. Grup kurulurken dikkate aldığımız ana tür olan neoswing konusunda hepimiz istekliydik. Bazı Amerikan gruplarının cover’larını çaldık bir süre. (Big Bad Voodoo Daddy, Royal Crown Revue, vs.) Yıllar geçtikçe bu müzik tarzına kendimiz ek yaptık ve şu an bize has bir tarz oluştu denilebilir. Son yıllarda albüm çalışmaları içindeydik ve kayıtlarının düzenlemeleri bitmek üzere. Yaptığımız her parçada değişik öğeler mevcut.

Cazkolik: Konserlerinizde izliyecileri / dinleyicileri neler bekliyor? Bu soruya ek olsun; çaldıklarınız kendi besteleriniz mi, yoksa standartları mı yorumlayacaksınız?

Koray Kaan Özdemir: ACMF’de izleyicileri keyifle geçirecekleri bir konser bekliyor diyebiliriz. Keşke dans edecek yer olsa salonda diye düşünüyorum. Çaldıklarımız arasında kendi bestelerimiz ve önceden bahsettiğim grupların cover parçaları olacak. Parçaların içinde yer yer swing, rock, blues ve hatta flamenko öğelerine rastlayacaklar.

Cazkolik: Türkiyenin nisbeten sınırlı bir caz çevresi zaten söz konusuyken sizin bu duruma ek olarak amatör müzisyen olmanız ve İstanbul dışında yaşamanız müziğinizi nasıl etkiliyor? Zihnimizde beliren karamsar olmaya yatkın bir tablo var, gerçekten öyle mi? Bunu sizden öğrenmek istiyoruz ve umarız öyle değildir!

Koray Kaan Özdemir: Ankara’daki tablonun pek de iyimser olmadığını söyleyebilirim. Devamlı caz dinleyen kitle gerçekten biraz az. Ancak ODTÜ Caz Topluluğu ile birlikte "Caz Sahnesi"ni kurduğumuz zaman gördük ki özellikle öğrencilerin bu müziğe ilgisi inanılmaz bir seviyeye çıkabiliyor. Sanırım bu birazda caz konserlerinin miktarı, yeri ve türü ile ilgili olarak değişiyor.

RSP ile ilgili olarak ise şunu diyebiliriz. Grubun bütün üyeleri bu gruba amatör bir gözle yaklaştığından bizim müziğimize sorduğunuz faktörlerin hiçbiri etki etmiyor. :)

Cazkolik: Peki, genç birer müzisyen olarak kendi kariyerlerinizde gelecekte cazla nasıl ilişki öngörüyorsunuz? Grup olarak albüm kaydetmek, bireysel olarak müzik kariyerine devam etmek, caz harici müzik kariyeri düşünmek gibi pek çok opsiyon bu soruya dahildir.

Koray Kaan Özdemir: Zaten albümünü kaydetmiş durumda. Şu an trompetçimiz Can kayıtların mixing ve mastering aşamlarıyla ilgileniyor. Albümün güzel yanı albümün bütün aşamalarını kendimiz yaptık ve bitirene kadar öyle gidecek. Sadece basım aşamasına geldiğimiz an artık tabii ki yardıma ihtiyacımız olacak. RSP bugüne kadar bir festival bir konser grubu olarak yer aldı. Üniversite şenlikleri, özel konserler bizim sahne aldığımız yerlerdi. Bundan sonra ise daha fazla çalmak istiyoruz ve tabii ki bunların yerinin daha çok caz festivalleri olmasını diliyoruz.

Aktif müzik hayatı olan 3 kişiyiz grupta. Ben, Can ve Berk. Zaten RSP dışında çaldığımız bir grupta üçümüz beraberiz diğerinde ise ben ve Can beraberiz. Hepimizin müziğe bakış açıları biraz farklı dersek yanlış olmaz. Gruptaki herkesin belli bir akademik hayattan geçtiğini söyleyebilirim. Ben inşaat mühendisiyim, Onur çok başarılı bir akademisyen ve Aykut da şu an mühendis. Diğer üyelerimiz de şu an bir üniversiteden mezun ve istedikleri anda işe girme potansiyeline sahipler. Bu grubun güzel tarafı da bu zaten. Müziğe bir iş gözüyle bakmamamız daha eğlenceli ve yaratıcı kılıyor bu grubu.

Cazkolik: Cazkolik olarak sizinle tanışmaktan mutluluk duyduk, umarız çok daha sık ve düzenli ilişki içinde oluruz. Teşekkür ederiz ve sizlere bol izleyicili, zevkli harika bir konser diliyoruz.

Koray Kaan Özdemir: Biz de Cazkolik ailesine çok teşekkür ediyoruz. Umarım sayfalarınızda daha çok karşılaşırız.

Cazkolik.com / 12 Mart 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.