Kaslı ve güçlü bariton saksofon ile nazlı yaylıların önyargıları aşan aşkı; Gary Smulyan with Strings

Kaslı ve güçlü bariton saksofon ile nazlı yaylıların önyargıları aşan aşkı; Gary Smulyan with Strings

Dinlediğiniz müzik albümden seçtiğimiz Thanks For You`dur.


Uzun zamandır yazmayı düşünüp de bir türlü denk getiremediğimiz bir albüm var elimizde; Gary Smulyan with Strings. Üstelik yeni değil, 1996 yılı kaydı ama yazmak için iki önemli nedenimiz var; ilki Gary Smulyan`ın bariton saksofon çalan ve uzun yıllardır enstrümanında önde gelen az sayıda en iyilerden olması, diğer neden ise önde bariton saksofon, arkada yaylı aranjmanların birlikteliğini sağlayan Bob Belden imzalı muhteşem düzenlemeler.

Özellikle albümün ikinci sırasındaki ünlü Lush Life yorumu basitliğin mutlak üstünlüğü. Vokalli ya da vokalsiz her şekilde zor bir standart olan Strayhorn`un ünlü bestesi yeniden düzenlemek için endişe verici bir seçim olabilir ama sonuç tek kelimeyle harika...

* * *

Günümüzün endüstriyel sesleri arasında Smulyan With Strings albümündeki benzeri müzikler insana beğenileri konusunda bir kez daha düşünme fırsatı veriyor. Düşünüp yanılgılardan ders çıkarma şansı. Bariton saksofon dediğiniz şey endüstriyel görünümlü ve büyük boyutlu bir enstrüman. Solist karakteri baskın değil, inip çıkabildiği ses aralığı belli. Hem enstrümanın yapısı hem ses yoğunluğu biliniyorken ortaya çıkan müzikten romatik sonuçlar almanın imkansız olacağını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Zaten bariton saksofon oldum olası orada durup kendisini dert edinecek birisini bekler gibidir. Kırklarda Harry Carney adındaki adam uzun süre Duke Ellignton`ın big band`in de bariton saksofon çalıp talihini değiştirmeseydi müzikseverler tarafından keşfedilmesi daha uzun zaman alabilirdi. Ardından gelen Gerry Mulligan, Pepper Adams, Cecil Payne gibi insanlar cüssesi büyük, kalbi yumuşacık enstrümanı bugünkü konumuna taşıyan isimler oldu. Hala daha olanakların sınırlarını zorlayacak yeni ve başarılı genç isimlere ihtiyaç var.

Smulyan yetmişlerde bu gençlerden biri olarak ortaya çıktı. New York gibi aşırı rekabet ortamında bir de rekabette avantaj sunmayan bir enstrümanla bir şeyler yapmayı istemek ya orkestraların arka sandalyesinde kaybolmak demek ya da Smulyan gibi bakış açınızı değiştirmeniz gerek. Peki Smulyan ne yaptı? Kendi renk paletinin bir yanını parlak, metalik ve hüzünlü renk kümesiyle doldururken diğer yanını da karanlık, baştan çıkarıcı yoğun ses rengiyle boyadı.

* * *

Bu anlattıklarımız Smulyan`ın kişisel özellikleri, albümün en güçlü yanı ise Lush Life, It Happens Quietly, We`ve Got A Sure Thing ve benzeri standartları çok başarılı bir şekilde yaylılarla yeniden düzenleyen Bob Belden imzası. Grammy ödüllü saksofonist ve aranjör Belden ile Smulyan yaşıtlar ve gençlikten arkadaşlar. Özellikle yaylılar bölümü hayranlık veriyor, üstelik yaylı kadrosu uluslararası isimlerden oluşan çok güçlü bir kadro. Mark Feldman, Laura Seaton, Jon Kass, Regina Carter, Cenovia Cummins gibi isimler kemanda yer alırken Ron Lawrence viyolada, Erik Friedlander, Tomas Ulrich, Clay Ruede gibi usta isimler ise çello çalmışlar. Albümün dörtlüsü ise Smulyan`ın basına piyanosuyla eşlik eden günümüzün en önemli klavye ve hammond org ustalarından Mike LeDonne olmuş. Mike LeDonne son sıralar çalışmalarıyla çok sık karşımıza çıkan bir isim. Özellikle gitarist Peter Bernstein, basçı Peter Washington ve davulcu Joe Farnsworth ile uzun süreli harika işbirlikleri var, neyse bu ayrı bir konu... Az önce adı geçen Peter Washington bu albümde de mevcut, Kenny Washington ile emsalsiz bir ritm section oluşturmuşlar. Tek kelimeyle nefes kesici...

Bizzat Smulyan`ın kendisi albümü hakkında yukarda söylediklerimizi doğrulayan şeyler söylemiş. "Ben bariton saksofonu sahnenin ön tarafına geçirmek için beklenmedik bir hamle yapmak istedim. Benim yaptığımı daha önce 1954`te Harry Carney yapmıştı, yani yaylılarla kayıt... Ama o zamandan beri müzisyenler bariton saksofona hakettiği değeri vermeye çekindiler, bense durumu değiştirmek istedim, bu enstrüman öne çıkarmak için fazlaca yetenekleri olan ve çalması çok eğlenceli bir alet..."

Gary Smulyan zarif, incecik bir kızla kaslı iri yarı bir devin aşkını gerçekleşmesi mümkün olmayanlar rafından indirerek bize, daha doğrusu müzik çevresine önemli bir mesaj vermiş oldu. Gary Smulyan with Strings 16 yıldan beri büyük bir zevkle dinleniyor ve şimdiden bariton saksofon külliyatının en önemli kayıtları arasında yerini aldı. Size de tavsiyemiz bu harika albümü siz de mutlaka arşivinize katın.

Cazkolik.com / 25 Mayıs 2012, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.