Kısacık hayatın çok da ciddiye alınmayacak bir masal olduğuna dair serzeniş gibi...

Kısacık hayatın çok da ciddiye alınmayacak bir masal olduğuna dair serzeniş gibi...

Hayat sahnede bir ileri bir geri saatini doldurur
ve sonra duyulmaz olur sesi; bir masaldır
gürültücü birinin anlattığı ki yoktur hiçbir anlamı...
Shakespeare

 

 

Paul Chambers'ın "Whims of Chambers" albümü üzerine

 

 

Paul Chambers albüm kapaklarında, çaldığı tüm ekiplerde ve konserlerde gülümseyen, hayatın en çok da bu yönünü sevdiğini düşündüğüm muhteşem bir caz kontrbasçısıdır. Hayat üzerine sayısız müzikal cümle söylemiş ve kurduğu pek çok oyunla kendi eğlenceli dünyasını çaldığı diğer tüm caz müzisyenleriyle paylaşmıştır.

 

Chambers, müziğinin kökenlerine blues, ragtime geleneğini modern tınılarla yerleştirmiş, köklerden vazgeçmeyen özgünlüğü ile Miles Davis Quintet, John Coltrane, Cannonball Adderley, Wynton Kelly, Hank Mobley, Bud Powell, Thelonious Monk, Freddie Hubbard gibi cazın dâhilerinin melodilerine eşlik etmiştir.

 

Chambers’ın müzikal basamaklarının ilk adımlarında saksofon, trompet, tuba gibi çalgılar vardır esasen. Bol tecrübe etmiş, bol yanılmış ve sonunda Duke Ellington’ın kontrbasçısı Jimmy Blanton’ın etkisiyle kontrbas üzerinde çalışmaya başlamıştır. Detroit Senfoni Orkestrası kendini pekiştirdiği ilk duraklardan biri olmuştur. Ona ilham veren büyük isim Blanton iken, yine tarihe damgasını vuran Charlie Haden ise Chambers'ın adımlarını izleyerek kendini yollara vuracak ve önemli caz kontrbasçılarından biri olacaktır.

 

"Whims of Chambers" tabiri Paul’un müzikte küçük bir çocuğun merakla eline alıp sarıldığı işleri ve eğlenceyi o anki şaşkınlıkla ele alması, merakının ardından sıkılıp; aynı hevesle başka bir oyuna geçmesini anlatan bir isim olmuştur adeta. Bu isimle çıkardığı albüm 1957 yılında Blue Note iş birliğiyle hayata geçirilmiş ve büyük bir dinleyici kitlesi kazanmıştır. Donald Byrd, John Coltrane, Kenny Burrell, Horace Silver, Phily Joe Jones bu oyunun parçası olmuş ve beraberce üzerinde düşünülmesi gereken bir müzikalite yaratmışlardır. Melodiler Chambers’ın keyifli hevesini, merak ve şaşkınlığı içinde en dolu haliyle yorumlanıp bir sonraki haliyle dinleyicileri şaşırtmak üzerine plânlanmıştır.

 

Güçlü aranjmanıyla keyif veren "Whims of Chambers", parmak cambazlığını aklındaki tilkilerle yarıştıran muzip çocuğun şarkısı "Tales of Fingers" ve duygusal olsa bile eğlenceden ödün vermeyen "Dear Ann" albümün en dikkat çekici kompozisyonlarından.

 

"Whims of Chambers" ayrıca, bütün olarak dinlenmeye değer bir yapıt, tümüyle iştah kabartan bir heves ve kısacık hayatın çok da ciddiye alınmayacak bir masal olduğuna dair serzeniş gibi... Tıpkı, sadece 33 yıla sığdırdığı pek çok notanın, ardında bıraktığı yolların, onun için erkenden tükenmesini dile getiren ve bunun farkında olan bilge birinin ironik ifadesi gibi.

 

Keyifle dinlemeler.

 

Şenay Ocak

 

Cazkolik.com / 04 Ağustos 2021, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Şenay Ocak

Caz vokalisti ve eğitimci Şenay Ocak müzikoloji üzerine yüksek lisans yapıyor, yurtiçi ve dışında caz üzerine akademik çalışmalarını, proje ve eğitimlerini sürdürüyor.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.