Maria Schneider’in bu yazıda konu ettiğimiz, dinleyicisinden destek olarak yarattığı albümler serisine bir yenisi eklendi.
Schneider 2003 yılından beri internet platformu ArtistShare üzerinden albümler yayınlıyor. Dijital dinleme platformlarında tadımlık dinleyebileceğiniz Schneider’ın sadık ve kıymetini bilen bir dinleyici kitlesi var. Müziği de zaten günümüzün illeti hızlı tüketim balonu müziklerden değil. Yeni yayınlanan “fan-funded” yani hayranların finanse ettiği albüm Data Lords geçtiğimiz günlerde elime ulaştı. Albüm, orkestranın stüdyoda geçirdiği dört günün meyvesi. Kayıtlar, Schneider’ın 2015 yılında kaydettiği Grammy ödüllü albümü "Thompson Fields"in ses mühendisi Brian Montgomery imzasını taşıyor. Albüm, Schneider in ilk defa 28 yıl önce kayıt aldığı orkestrası tarafından meydana getirildi.
Kapak tasarımından baskı ve ses kalitesine satış tarihi öncesi taahhüt ettiği tüm güzellikleri içinde barındırıyor. Öyle ki, albümü elime aldığımda sayfalar arasında dolaşırken konseptlerinden hikâyelerine kadar göz gezdirdiğimde dahi “Schneider’in vizyonuyla bu sene de Grammy alacak albümüne sahip olduğum için kendimi şanslı hissediyorum” dedim kendi kendime. Yazıda bahsettiğimiz üzere, birbirinden tamamen bağımsız iki farklı albümlük bir eser var elimizde.
İlk albüm "Digital World"
Albümün konsepti, büyük data şirketlerinin algılarımız üzerinde açgözlülükle hükümranlık kurmaları ve modern insanın dikkatini cezbederek yaşamlarımızın en özel alanlarına sızmalarını merkezine alıyor. Dijital dünya ve naturel yaşamlarımız arasında adeta bir ping pong topu gibi hareket ediyoruz. Schneider, yaşamında hissettiği bu sancıyı üretici bir sanatçı bilinciyle üretim sancısının ateşleyicisi olarak tanımlamış.
Komposizyonlar Schneider’ın yaratıcı zihnine hayran bırakacak türden. Türler ötesi bir müziğin gelecekçi bir kurguyla tasarlandığını duyuyorum albümü dinlerken. Punch line’lar ve konsept durağanlıklar arasındaki tansiyon çok belirgin olduğu için doğal olarak maceracı bir albüm.
Schneider, kolaya kaçarak müziğini hap haline getirmek yerine, dinleyiciye, nerdeyse yaratım süreci kadar önemli bir sorumluluk yükleyerek algılarını sonuna kadar açarak çok yönlü düşünsel yolculuğa zorluyor.
Her bestede iki veya daha fazla solocunun çizgi üstü sololarına alan açılmış ve bu sololar çok sesliliğin bireysel icraya dönüşüne muazzam örnekler sunuyorlar.
Bizim kuşağımızın ucundan yakaladığı ancak Z kuşağının ise ne olduğundan habersiz oldukları iletişim araçları mors alfabeleri, telsizler, hatta ilkel iletişim araçları da bu projenin fikri alt yapısında kendine yer bulmuş. Tabii ki net olarak algılanabilir değil, alt metinleri ise satır aralarında görüyoruz.
İkinci albüm "Our Natural World"
Bu albüm daha naturel. Toprağa basar gibi, zihinlerde şiirler arasında gezer gibi hatta Kyoto’nun kuzeyindeki yüzlerce yıllık meditatif bahçelerde gezer gibi “dünyalı” konular var bu sefer masamızda.
Albümde yer alan 18 sanatçının arasında David Bowie’nin yaşarken kaydettiği son albüm “Blackstar”ın saksafon seslerinden sorumlu Donny McCaslin var. Bu arada küçük bir not; Bowie "Blackstar" albümü için Maria Schneider’den destek istemeye gitmiş ama Schneider o dönem kendi albümüne yoğunlaştığı ve vakit bulamadığı için McCaslin ve saz arkadaşlarını önermiş. Şans mı dersiniz, şansızlık mı yorumu size bırakıyorum. Ayrıca davulda Jonathan Blake, gitarlarda Ben Monder, alto da Dave Pietro ve daha pek çok eşsiz müzisyen var.
Müzikal normlara alışık dinleyicilerin daha kolay ulaşılabileceği ikinci albüm, birinci albümle taban tabana zıtlık oluşturarak albümün zamansızlığını, düşünsel eşsizliğini ve tür kaygılarından uzak günümüz bilinçsel yozlaşmaya eleştirel bakan entelektüel bireyi emsalsiz bir yolculuğa davet ediyor. Nitelikli bir kulak olduğunuzu düşünüyorsanız bu albümün arşivinizde yer almaması için hiç bir sebep yok.
Data Lords Mariascheider.com adresinde satışta
A new album has been added to the series of albums created by Maria Scheider as a direct support with the audience we talked about in our article. Schneider has been publishing albums since 2003 on the internet platform AristShare. Schneider has a loyal and appreciative audience, You can only listen to a very few of her pieces on digital listening platforms. Her music is far beyond any kind of music in any genres. Data Lords, the brand new released "fan-funded" ArtistShare project, financed by the fans,passionate participants. This special recording reached my lucky hand recently. The Maria Schneider Orchestra spent four days in the Studio making Data Lords. Engineered by Brian Montgomery who also recorded Grammy Award winner The Thompson Fields. The Maria Schneider Orchestra was recorded 28 years ago for the first time.
From cover design to print and sound quality, it contains all the beauties it promises to give before the sales date. So that when I picked up the album, even when I was browsing through the pages from its concepts to its stories, I said to myself, "I feel lucky to have an album that will most probably be awarded a Grammy winner this year with Schneider's vision". As we mentioned in the article, we have a piece of two completely independent albums.
First album "Digital World"
The concept focuses on the greedy reign of big data companies over our perceptions and that they enter the most special areas of our lives by attracting the attention of modern people. We move like a ping pong ball between the digital world and our natural lives. Schneider defined this pain she felt in her life as the igniter of the production pain with the awareness of a productive artist.
The compositions are of the kind to impress Schneider's creative mind. While listening to this album, I hear that a transgenic music is designed with a futuristic fiction. It is naturally an adventurous album as the tension between punch lines and concept stagnation is very evident.
Instead of being swallowed like a pill, the music producer places a burden on the listener as much as the responsibility of the music producer to open up their perceptions to the fullest and be ready for a multifaceted intellectual journey.
In each composition, space has been made available for above-the-line solos of two or more soloists, and these solos offer great examples of the return of polyphony to individual performance.
The communication tools that our generation has caught from the coast but what the z generation is, morse alphabets, and ham radio, let me say that primitive communication tools have found their place somewhere in the idea infrastructure of this project. Of course, if they are not clearly perceptible, we see them between the lines.
Second album "Our Natural World"
This album is more natural. There are "earthly" subjects on our table this time, like stepping on the ground, like walking in between poems, or even wandering through centuries-old meditative gardens north of Kyoto.
Among the 18 artists on the album is Donny McCaslin, who is responsible for the saxophone sounds of David Bowie’s last album “Blackstar” recorded while he was alive. By the way, a little note; Bowie went to ask for support from Maria Schneider for her album Blackstar, but Schneider suggested McCaslin and his fellow musicians because he was concentrating on his own album and did not have time at that time. Do you think luck or unlucky I leave the comment to you. Also there are Jonathan Blake on drums, Ben Monder on guitars, Dave Pietro on alto and many more unique world-class musicians.
The second album, which is more accessible to listeners who are accustomed to musical norms, is in stark contrast to the first album and invites the intellectual individual who is critical of the timelessness, intellectual uniqueness and genre-free degeneration of the album, on a unique journey. If you think you are a qualified ear, there are countless reason to have this album in your musical archive.
Data Lords is available exclusivly at Mariaschneider.com.
Burak Sülünbaz
Cazkolik.com / 08 Ağustos 2020, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.