Buğra Balcı, Cazkolik okuyucularının tanıdığı gibi bugüne kadar yazdığı kitapları, birlikte çalıştığı insanlarla çıkarttığı albümleri ve son olarak da solo albümüyle tanıdığımız, müziği, ilk göz ağrısı bas gitarından çok daha ötelere taşımayı başarmış bir müzisyen. Müzisyenliği yanında girişimciliğinin ön planda olduğu çalışmaları bir adım öteye götürerek, birbiri ardına teknoloji ve müziği birleştirdiği harika projeler üretmeye başladı. Başladı demek için biraz geç kalmış sayılırız çünkü o birçok projesinde yolu yarıladı bile. Projelerinden birkaçı Collective Turkey, Korrous, Dowseapp. Gelin bizzat Buğra Balcı`nın kendi ağzından son projelerini dinleyelim dedik ve aylar sonunda ilk kez New York’ta Brooklyn’de şirin bir pastanede buluşarak bir röportaj gerçekleştirmeye karar verdik.
* * *
Beliz Hazan: Buğra merhaba. Yeni projelerinden önce son dönemlerdeki girişimciliğini besleyen eğitimlerden bahsetmeni isteyeceğim. New York gibi hem müziğin hem de teknolojinin kalbinin attığı bir yerde sayısız eğitim merkezinin bulunduğunu biliyoruz. Sen hangi merkezleri hangi amaca uygun olacağını düşünerek tercih ettin?
Buğra Balcı: Müzikle birlikte günümüz koşullarını göz önünde bulundurursak teknoloji kaçınılmaz bir araç. New York’ta General Assembly ürün yöneticiliği / product management UX research kullanıcı deneyimine dayalı ürün geliştirme gibi konularda teorinin yanında katılımcılara pratik çözümler sağlayan alanında uzman kişilerin ders verdiği bir yer. Ben de orada product management kursuna katıldım. Bunun içerisinde müzisyenleri daha iyi anlayıp onlara uygun ürünler sunmak için birçok iç eğitim aldım. General Assembly New York’ta gerçekten tavsiye edebileceğim bir eğitim kurumu.
Beliz Hazan: New York’a ilk Collective School of Music Okulu`ndan güzel bir burs alarak gelmiştin. Girişimciliğinin eğitim ayağı müzikle birleşerek Collective Music Okulunun bursundan Türkiye`de birçok müzisyenin yararlanmasını sağlayacak Collective Turkey doğdu. Varolan bir boşluğun doldurulması için bir adım olan bu projeyi biraz anlatır mısın
Buğra Balcı: Collective School of Music New York’taki önemli müzik okullarından biri. Türkiye`den başvururken bilet alıp buraya gelip buradaki zorlukları yaşamıştım. Türkiye’de bu sınava katılmak isteyen insanlara kolaylık sağlamak amaçlı Collective School of Music ile bir anlaşma imzaladık ve müzisyenler artık Türkiye’de sınava katılıp bursu kazandıkları takdirde New York’ta eğitimlerine başlayabilecekler. Bunun için bir site kurduk. http://collectiveturkey.com/ Bu siteden bizi takip edip başvurabilirler.
Beliz Hazan: Teknolojiyle yine müziğin birleştiği bir başka projede Korrous. Müzisyenlerin kariyer platform olarak adlandırılan Korrous’u biraz anlatır mısın
Buğra Balcı: Korrous müzisyenleri birbirine bağlayan bir platform. Herkesin kendi profilinin olacağı müzisyenlerin örnek parçalar sergileyebilecekleri ve birbirleriyle çalabilecek bir ortama zemin hazırlayacak bir site. Bu platform oluşturmadan önce müzisyenleri çok iyi anlamamız gerekiyor. Nasıl bir site istiyorlar, renginden içeriğine kadar tek tek sorularla ne istediklerini anlamaya çalışıyoruz. Profesyonel müzisyenlere olduğu kadar amatör müzisyenleri de kapsayacak bir platform oluşturma çabası içerisindeyiz.
Beliz Hazan: New York`ta müzisyenlerin stüdyo arayışına son verecek bir web app. geliştirdin; Dowseapp ile New York IBM Hackathon`da ödül kazanarak teknolojinin günümüzde müzisyenlerin hayatını kolaylaştıracak biçimde nasıl sunulacağını geniş bir kitleye ifade etmiş oldun.
Buğra Balcı: New York’ta 50 bin müzisyen yaşıyor. Yüzlerce de müzik stüdyosu mevcut. Ne yazık ki bütün bu stüdyoların bulunduğu bir yer yoktu. Tek tek web siteleri incelenip ona göre bulunuyordu. Fiyatlar belirsizdi. Tek tek her stüdyo aranıp zaman kaybediliyordu. Müzisyenlerin bütçelerine uygun bir yer de bulmak kolay değildi. Stüdyolar da potansiyel müzisyenleri iletişim sorunu sonucunda kaçırıyorlardı. Biz de çözüm olarak yer ve bütçeye göre arama yapabilecekleri bir application önerdik. IBM Hackathon’un açtığı yarışmada da ödül kazandık.
* * *
Buğra, yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü projeler müzisyenlerin hayatını teknoloji sayesinde kolaylaştıracak bir hayat sunuyor. Onunla daha nice haberleri paylaşacağımıza eminim. Bizimle bu röportajı yaptığı için çok teşekkür ederiyoruz.
Beliz Hazan
Cazkolik.com / 12 Mayıs 2015, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.