Pat Metheny'nin çıkış albümlerinden 1976 tarihli "Bright Size Life" cazseverler tarafından iyi bilinir ve üzerine çok yazılmıştır ama bu albümden bir yıl sonra yayınlanan "Watercolors" ilk albüm kadar ünlü değildir. Eğer bu durum altı çizilmesi gereken bir fark ise, bildiğimiz kadarıyla bir nedeni yok.
Oysa, "Watercolors" albümü kısa süre sonra patlama yaşayacak Pat Metheny Group soundunun ilk adımlarından biriydi. Albümün öne çıkan bir diğer yanı da, yakın tarihte genç sayılacak yaşta hayata veda eden klavye sihirbazı Lyle Mays ile uzun sürecek müzikal ortaklığın ilk albümü olması idi.
Dönemin eleştirmenleri bu albüm için 'klasik Pat Metheny Group kadrosunun Danny Gottlieb ile beraber dörtte üçü bu albümde' diye not düşmüştü. Albümde yer alan bir diğer isim ise Metheny'nin Gary Burton'ın grubundayken beraber çaldığı Eberhard Weber'dir.
Metheny'nin bestelerinde baştan beri var olan modern Amerikan taşra soundu bu albümde de belirgindir. Sanatçının kendine has müzikal doku üretimi "Watercolors" albümüne adını veren ilk parçasında bariz şekilde hissediliyor.
Usta sanatçının ürettiği müzikal pastoral doku 50 yıldır vazgeçilmez izah tarzının temelidir.
Bu albümde bir de süit dikkat çekiyor.
Metheny'nin iki bölümden oluşan süiti "Florida Greeting Song" ve "Legend of the Fountain" isimlerini taşıyor.
Toplamı beş dakikalık iki kısa parçalı bir süit bu. Gitar merkezli topluluk ifadesinin yalın örneklerinden biri.
Buradan, bu albüm yazısını tamamlayacak son cümleye geçmekte fayda var;
O da, Metheny'nin albüm kapaklarına da yansıyan yalnızlık duygusu.
İster şehrin içinde, ister dışında olsun yalnızlık hem müziğin, hem müzikten yansıyan görselliğin vazgeçilmez parçasıdır. Bu konu daha ayrıntılı işlenmeyi hakettiği için ayrı bir makaleyi beklemek üzere burada sonlanması gerekir.
Cazkolik.com / 15 Ocak 2022, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.