Caz müzisyenlerinin birbirleriyle ilişkileri

Caz müzisyenlerinin birbirleriyle ilişkileri



Böyle yazınca dedikodu gibi oldu ama o bizim işimiz değil, bahsedeceğim linkedjazz.org, ben de twitterda İbrahim Yazıcı'nın paylaşımında gördüm ve bayıldım. Kim yapmış bilmiyorum ama ortaya deli gibi bir iş çıkmış. Amerikan caz dünyasının tüm isimlerinin birbirleriyle bağlantısı sosyal ağ olarak düzenlenmiş. Benim burdan anlatmam imkansız hemen tıklayıp bakmanız lazım. Ayrıca, Fixed, Similar, Gender ve Dynamic olarak 4 ayrı sekmede de ayrıntılandırılmış. Diyelim Roy Haynes, benim tam karşımda şimdi o var, Haynes'in fotosunun üzerine mouse ile gelince önce sanatçı hakkında Wikipedia'dan küçük bir info penceresi çıkıyor sonra Roy Haynes'ten uzanan onlarca mavi çizgi görüyorsun, her bir çizgi onunla çalan müzisyenlere ulaşıyor sonra onları da istersen inceleyebiliyorsun, bu şekilde başında epey vakit geçirebileceğin deli bir iş olmuş. Bir de, yanlış anlamadımsa, o kişinin temas halinde olduğu isimlerle temas yoğunluğuna göre diğer kişilerin resimleri büyüyüp küçülüyor. Dediğim gibi benim burada izah etmem zor en iyisi siz bakın.


Cazkolik.com / 22 Mart 2020, Pazar



Caz dünyasının korona virüsten ilk kaybı




Dünyayı kasıp kavuran, hayatı donduran korona virüs salgınına caz dünyası ilk kaybını verdi. Dün akşam saatlerinde gelen haberde yirmi yılı aşkın süredir Madrid'de yaşayan Arjantinli saksofoncu Marcelo Peralta 59 yaşında hayatını kaybetti. Peralta, İspanya ve Arjantin dışında fazla tanınan bir sanatçı değil. Avangart eğilimli yenilikçi bir yaklaşımı olduğu belirtiliyor. Ölümü arkadaşı tarafından duyurulmuş. Grip belirtileriyle hastaneye başvuran sanatçının testler sonucu salgın hastalığı kaptığı anlaşılmış. Müziğinde Arjantin folk soundlarının özgür cazla geleneksel müziklerin kaynaşmasını isteyen Peralta Madrid'e yerleşmesinin ardından kendi dörtlüsünü kurmuş. Arada eğitmenlik yapan ve sık sık Güney Amerika'yı ziyaret eden sanatçı Madrid's School of Creative Music isimli okulunda doğaçlama ve caz dersleri veriyormuş.


Cazkolik.com / 21 Mart 2020, Cumartesi


Tony Allen ve Hugh Masakela'nın kayıp kayıtları albüm olarak yayınlandı




Yirminci yüzyılın ikinci yarısı Afrika'dan çıkmış önemli müzisyenler arasında davulcu Tony Allen ile 2018'de ölen Güney Afrikalı trompetçi Hugh Masakela'nın kaydedildiği bilinmekle birlikte yayınlanması akla gelmeyen bir kaydı 20 Mart günü "Rejoice" adıyla yayınlandı. Bu iki önemli sanatçı on yıllar diliminde zaman zaman biraraya geldiler ama onları daha çok kendi adlarına yaptıkları işlerle dinledik. Yazılanlara bakılırsa Tony Alen bu kaydı hatırlamakla birlikte terkedildiğini düşünmüştüm diyor. Kayıtlara yapan kişi ise Nick Gold. İkisinin birlikte çalmayı çok istediğini biliyordum ama biraraya gelmeleri sorun oluyordu. Aynı anda aynı şehirde olacakları bir dönemi gözüne kestiren Gold hemen bir stüdyoya iki günlük rezervasyon yaptırır. Aslında amacı ikisinin ortak soundunu tecrübe etmektir. Kayıtlar yapılır ve elde öylece yıllarca kalır. Ta ki şimdiye kadar. Gold, bu kaydı özel yapan şeyin ikilinin müziklerindeki minimalizm olduğu fikrinde. Kayıtlara Damon Albarn da destek vermiş. Allen albüm yapılırken davullara dokunulmamasını istemiş. Albarn ise yaratıcı ama gösterişsiz, baskın ama müdaheleci değil diye tanımlıyor bugün yayınlanan albümü.


Cazkolik.com / 20 Mart 2020, Cuma


Miles Davis hakkında bir soru?




Herkes karantina günlerinde evlerde yapmaya fırsat bulamadığı şeyleri yapıyor olmalı. Bunların arasında ertelenmiş filmleri izlemek de var. Geçen gün Miles Davis hakkında çekilen son belgeseli izledim. Baştan sona akıp giden, bir Miles fanatiğinin gözünden anlatılmış güzel bir belgesel olmuş ama çok şey de öğreniyorsunuz. Bunlardan biri (ha, aç parantez, bu arada aklıma epeydir merak ettiğim bir soru geldi, itirazım yok ama bu belgesellerde Carlos Santana'ya mutlaka yer verirler, Coltrane, Miles hepsi, niye acaba, Miles ile çalmış o kadar cazcı varken! kapa parantez) Miles'ın müziği en az dört-beş kere değiştirdim sözü üzerine sadece caza değil müziğe toplam etkisi. Hakikaten de öyleydi ama filmi izleyince dikkatimi çeken bir soru aklıma geldi, ya Miles'ı etkileyen kişiler, onun bu etkileri üretmesini sağlayan kişiler, mesela Betty Davis en uzun evli kaldığı karısı, onu çok sevmiş belli, mesela Coltrane, daha doğrusu filmden de anlıyoruz ki en sevdiği grubu ilk beşlisi, evet, ya Gil Evans, hele ki bu önemli isim çok önemli, nerdeyse kariyerini Evans'a borçlu değil mi, ya 'Working', 'Steaming' gibi seri dört albümü iki günde kaydetmesini sağlayan plak firması değişikliği zorunluluğu ve müzik firmalarının önemi, bazı önemli ayrıntıların altında yatan esas şey paradır unutmayalım, bu öyle önemli detay ki bir ara uzun yazarım, ya sevdiği diğer kadınlar, ya babası, annesi, ya dansçı karısı. O kadar çok ki, hepsi Miles'ın gölgesinde kalmış bu insanların da hakkını teslim etmeli.


Cazkolik.com / 19 Mart 2020, Perşembe


Dünyaca ünlü müzisyenler karantina sürecinin atlatılmasına evden müzikleriyle yardımcı olmaya çalışıyor




Korona virüs karantina günlerinden en olumsuz etkilenen sektörler arasında müzik sektörü de var. Albüm satış gelirlerinin ortadan kalkmasıyla birlikte şimdi bir de karantina nedeniyle konser veremez hale gelen sektör sorunla nasıl başedeceğini düşünürken bir yandan ünlü starlar dinleyicileriyle iletişimlerini canlı tutma arayışına düştü. Bulunan formül bulundukları yerden internet vasıtasıyla mini konserler vererek hem hayranlarını mutlu etmek hem övgü almak. Dünyaca ünlü müzik firmaları da konser arşivlerini kısa süreli ücretsiz izlemeye açarak duruma katkıda bulunmaya çalışıyor. Coldplay'in solisti Chris Martin'in evinden verdiği mini konserin ilgi görmesi ve konseri sona erince John Legend'a çağrı yapması zincirleme bir konser serisine yol açacak görünüyor. Hemen aynı sıralarda Neil Young gibi bir efsane de mini konser verenler arasına katıldı. Bu durum müzisyenlerle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Başta New York olmak üzere sahneledikleri oyunların kayıtlarını arşivden erişime açan Broadway grupları, müzeler, köklü müzik şirketleri de var. Evinde karantina altında kalan insanlara moral verme amaçlı etkinliklere Türkiye'den de sanatçılar katılıyor. Piyanist Gülsin Onay'ın piyano başı mini ev konseri 5 yüzbin üstünde izlenme aldı. Sanatçı performanslarını sürdüreceğini açıkladı. Kemancı Cihat Aşkın her akşam beş dakikalık mini konserler vereceğini söyledi. Kerem Görsev de instagram üzerinden bir parçasını seslendireceğini açıklayanlar arasında. Muhtemelen çok sayıda sanatçı şimdi bu işi kendine en uygun şekilde nasıl yapabileceğine dair düşünmeye başladı. Karantina günleri sürdüğü sürece bakalım ne gibi yeni haberler duyacağız.


Cazkolik.com / 18 Mart 2020, Çarşamba


Sözleri, sürpriz enstrüman seçimi ve etkileyici icralarıyla hepimize iyi gelecek iki güzel şarkı




Caz dünyasında hem kontrbas çalıp hem şarkı söyleyen müzisyen sayısı azdır, dünyada da az. Saysanız bir elin parmaklarını geçmez. Üstelik, bu ikisini aynı anda eşit maharette yapmak ayrı övgüye layık. Bizde ne güzel ki Esra Kayıkçı bu işi hakkıyla yapıyor. Yeni albüm hazırlıklarında sona gelen Kayıkçı "Kelebek Orkide" ve "Sağım Solum Yokluğun" isimli ikili çalışmasını geçtiğimiz günlerde yayınladı. 2017 yılında yayınladığı "Bozgun Hatıra" sonrası kariyerine kaldığı yerden devam eden Kayıkçı arayış şarkısı olarak nitelenebilecek "Kelebek Orkide" ile yalnızlığı vurgulayan "Sağım Solum Yokluğun" Kayıkçı'nın kendi besteleri, düzenlemeler ise Hakan Kamalı'ya ait. "Kelebek Orkide"nin kaydında bir çeşit tuşlu nefesli çalgı olan ewi ile Yahya Dai'nin şarkıya etkisi/katkısı oldukça başarılı ve yaratıcı, benzerine az rastlanan bir fikir olmuş. Aynı etkinin benzerini "Sağım Solum Yokluğun"da piyanosuyla Uraz Kıvaner de gerçekleştiriyor. Zaten, çaldıkça duygusu açılan lirik, akıcı ve tutkulu tarza sahip Kıvaner. Kayıtlarda ayrıca bas klarnette Nedim Ulusoy, davulda Fırtına Kıral, tabii kontrbasta Esra Kayıkçı kendi eşlik etmiş. Her ne kadar bu iki güzel şarkının çıkışının hemen ertesine memleket ve dünya gündemine korona virüs salgını damgasını vurduysa da hazır evlere kapanmışken bu iki güzel şarkıyı bol bol dinlemek için daha iyi bir fırsat olmaz.


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com / 17 Mart 2020, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.