Rus edebiyatı klsaiği “Kör Müzisyen” Türkçe’de ilk kez okurla buluştu. Vladimir Korolenko’nun kaleme aldığı roman, görme engelli bir çocuğun müzikle değişen iç dünyasını ve sevgiyle hayata tutunma öyküsünü anlatıyor.
VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan “Kör Müzisyen”, Rus edebiyatının altın çağı yazarlarından Vladimir Korolenko’nun başyapıtı. Roman, 1886’da okurla buluştuğunda büyük ses getirmişti.
Türkçe çevirisini Levent Özübek’in yaptığı “Kör Müzisyen”, görme engelli bir çocuğun müzikle tanışması sonrası değişen yaşamını konu edinirken, dönemin Rus taşra hayatını ayrıntılı aktarıyor.
Flüt ve piyanoyla tanışma
Yedi bölüm ve son söz (Epilog) kısmından oluşan romanın ana karakteri Pyotr, Rus taşrasında varlıklı bir ailede kör bir çocuk olarak dünyaya geliyor. Kalabalık bir aile değil ancak ailede anneden ve toprak sahibi babadan başka evdekilerin ve civardaki herkesin Maksim Dayı dediği savaş gazisi Maksim de bulunuyor. Maksim, karşılık beklemeden çocuğun gelişimiyle ilgilenmeye başlıyor, doğayı anlatıyor, birlikte yaşamı keşfediyorlar. Zamanla piyano çalmayı öğrenen Pyotr için romanda şu satırlar geçiyor: “O, her dersin üstesinden süratle gelmeyi beceriyordu ama Yohim’in kavalına olan bağlılığını kaybetmemişti. Piyano daha zengin, daha dolgun, daha güçlüydü ne var ki piyano eve bağlıydı kaval ise her yere taşınabilirdi, böylelikle, pastoral sesi steplerin yumuşak uğultusuyla tam olarak birleşebilirdi.”
Romanda karakterler tek tek tanıtılırken, dönemin yapısı ayrıntılı tasvirlerle okura ulaşıyor. Bu satırlardan toplumsal, kültürel ve ekonomik koşullara dair detaylı sonuçlar çıkarmak mümkün. Romanın teması ise “sevgi” olarak öne çıkıyor. Yaşamı boyunca çevresindekilerden büyük sevgi gören Pyotr için körlük başarıyı yakalamak için engel olmuyor.
Yazarın kişisel görüşleri
Romanda yazar Korolenko’nun kişisel görüşlerini yansıttığı bölüm girişleri de yer alıyor. Korolenko, şunları söylüyor: “İhtimam ve kederle el ele gidecek bir aşkın sessiz kahramanlığı için doğmuş gibi görünen canlar vardır. Başkalarının bahtsızlığına karşı gösterdikleri ihtimam kendileri için bir organik gereklilik, bir hayat öpücüğü gibidir. Doğa, gündelik yaşamın yarattığı yavanlık duygusunu azaltarak, tutkularını, ihtiraslarını, emellerini ihtiyatla yumuşatarak, kendi benliklerinin ümitlerini ve arzularını yanında bulunan o baskın karaktere tâbi kıldırarak, bir iç huzuru bahşetmiştir onlara. Bu yaratılışta olanlar çevresindekilerin gözüne soğuk, heyecansız ve tüm gerekliliklerin ötesinde ağırbaşlı görünür. Dünyevi yaşama ait coşkuların cazibesine ilgisiz kalıp, başkalarının harikulade şahsi mutluluklarına giden hüzünlü yolda sükûnetle yürürler. Karla kaplı dağ zirveleri kadar soğuk ve o zirveler kadar görkemli görünürler. Tüm dünyevi kabalıklar ayaklarının altında yatan çamur gibidir, iftira ve dedikodu bile bir kuğunun kanadından çamurun sıçraması gibi, beyaz giysilerinin üzerinden kayıp gider”.
Vladimir Korolenko kimdir?
Rus edebiyatının altın çağı isimlerinden Vladimir Korolenko, 27 Temmuz 1853’te Ukrayna’da dünyaya geldi. Uzun yıllar gazetecilik yaparak yoksullara yardım faaliyetinde bulunan yazarın eserleri arasında “Kör Müzisyen”in yanı sıra Sibirya’daki sürgün döneminden beslenen “Makar’ın Rüyası”, “Dilsiz”, “Mırıldanan Orman” gibi birçok kısa hikâye ve roman yer alıyor. Korolenko, muhalif olduğu çarlık rejiminin yıkıldığını gördükten sonra 25 Aralık 1921’de hayata veda etti.
Cazkolik.com / 24 Eylül 2020, Perşembe
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.