Dinlemekte olduğunuz müzik yazıda adı geçen albümden alınan "Bayou Fever" isimli çalışmadır.
İKSV`nin Salon`u sezon kapanış konserinde büyük bir ustayı ağırlayacak. Caz davulunda yaşayan en önemli bir kaç isimden biri olan, geniş müziksever grubunun özellikle Keith Jarrett`lı efsanevi trio ile tanıdığı DeJohnette Salon`a ilginç bir ekiple geliyor. Müzikal anlamda bir ilgisi var mı açıkçası bilmiyoruz ama Salon konserinde birlikte sahne alacağı müzisyenler bize, bir çeşit dönüm noktası sayılan 1978 tarihli albümü "New Directions"ı hatırlatıyor. O yıl ECM firmasınca yayınlanmış olan albümdeki müzisyenlerle Salon`da sahne alacakların profilleri kuşak farkını katmazsanız müzikal olarak andıran etkiye sahipler.
1978 tarihli albümde kimler vardı? Jack DeJohnette`in davul, synthesizer, hatta gitar ve piyano çaldığı albümde kendi kuşağının büyük isimleri John Abercrombie gitar ve mandolin, Lester Bowie trompet ve Eddie Gomez basta yer almıştı. Peki, Salon konserinde kimler var? Başta elbette DeJohnette ama ekibin diğer isimleri daha genç bir kadro, yaptığımız mukayese itibarıyla Lester Bowie`nin karşıtı alto saksofonist Rudresh Mahanthappa, John Abercrombie konumunda gitarda David Fiuczynski, Eddie Gomez muadili basta (ya da bas gitarda) Jerome Harris ve ilk albümde DeJohnette`in çaldığı klavyelerde bu kez George Colligan.
1978 tarihli albüm Haziran ayında Oslo`da kaydedilmişti. ECM`in kurucusu Manfred Eicher o albüm için "New Directions"ın bu tarihten sonra Avrupa sahnesinde kaydedilen neredeyse tüm albümlerde belirleyici bir sounda sahip olduğunu söylemiştir. Free jazz ile flört eden kimi atmosferik temalar Art Ensemble of Chicago`nun "Nice Guys" isimli kaydını hatırlatan cümleler, Lester Bowie`nin lirik duyguların üzerine kaprisli, ters açı trompet temasları, özellikle "Bayou Fever"da Abercrombie`nin alttan kayarak giden notaları, kimi zaman dinleyicide yüksek konsantrasyon isteyen ifadeler...
Usta davulcunun kendisi `swing çalmayı bir kenara bırakırsak eğer soyut ifadeleri seviyorum` diyor. Bir çok eleştirmen de DeJohnette kadar teknik kapasitesi yüksek bir davulcu olmadığını söyler. Altmışların sonlarında Miles Davis ile çalıştığı döneme gelene kadar Freddie Hubbard, John Coltrane, Chet Baker, Joe Henderson, Thelonious Monk, Sonny Rollins gibi en büyüklerle birlikte çalar. Miles`ın içlerinde "Bitches Brew"un da olduğu elektrik dönemin gözde isimlerinden biridir. Sonradan efsanevi trio, bugün halen konserlerine devam eden üçlü Keith Jarret, Gary Peacock ve DeJohnette ile birlikte geçen tam 23 yıl... LA Times üçlünün 2008 konserlerinin ardından "Cazın olabilecek en yalın hali ama en iyisi..." demişti. BBC ise "Hiç tartışmasız günümüzün en iyi piyano triosu..." yorumunda bulunmuştu. 2001 yılında çift CD olarak yayınlanan Tokyo konserleri caz tarihinin en iyi albümleri arasında kabul edilir. Açılış parçasının 32 dakikanın üzerinde olduğu kayıt inanılmaz bir albümdür.
DeJohnette üzerine söylenebilecek sözlerin sonu yok, bu konuda saatlerce yazmak mümkün ama Salon konserinde beraber çalacağı diğer isimler hakkında kısa notlar düşmek şart.
Alto saksofoncu Rudresh Mahanthappa geçen yılın en çok konuşulan müzisyenlerinden biriydi. Bunky Green ile yayınladıkları albüm yılın en iyi kayıtlarından kabul ediliyor. Modern cazın zirvesinde bir isim Hint kökenli New Yorklu müzisyen. Gitarist David Fiuczynsky New York`un en önemli gitar gurularından. Doksanın üzerinde albüme sahip olan çok `acaip` bir isim. Hiromi`nin "Sonic Bloom"undan da hatırlayacağınız gitarın sahibi. Bas gitarist Jerome Harris bir başka ilginç isim, onu ilk kez taa `78 yılında Sonny Rollins`le çalarken görüyoruz. Rollins ile çalması 1994 yılına kadar sürüyor.
Aslında, DeJohnette`in Salon`da beraber çalacağı isimler kuşak olarak kendisinden sonra gelen isimler olmakla birlikte Rudresh Mahanthappa hariç hepsi orta yaşta ve çok çok tecrübeli isimler.
Şunu kesinlikle belirterek bitirmemiz doğru olacaktır, Salon sezon kapanış konseri için gerçekten özel bir ekibe sahnesinde yer vererek alkışlanacak bir karar almış. "New Directions" öngörümüz ne kadar gerçekçi bilmiyoruz ama DeJohnette`li kapanış konserini modern cazın zirvesi olarak nitelendirmemiz yerinde olacaktır eminiz.
Cazkolik.com / 25 Mayıs 2011, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.