İzmir Avrupa Caz Festivali 3 - 20 Mart tarihleri arasında büyük çoğunluğu Avrupalı caz müzisyenleri ve Türkiye`den isimlerle 15 kadar konser, seminer ve sergiyle yoğun bir festival dönemi yaşayacak.
* * *
Bilet satışları başlayan festivalin konser biletlerini internet üzerinde Biletix`ten ve İzmir içindeki bilet noktalarından temin etmek mümkün. 11 Şubat (yani bu haberin yayına giriş tarihine göre dün) biletler satışa çıktı. Festivalin iksev.org sitesinden biletlere dair toplu satışlar, indirimli ve kombine biletler konusunda ayrıntılı bilgi edinmek mümkün.
Özellikle İzmir`de bulunan Avrupa ülkelerinin elçilik ve kültürel ataşeliklerinden yoğun destek alan festival yönetimi bu yıl festivalin açılış konserini İtalyan Konsolosluğu`nun desteğinde basçı Frui Di Castri`nin dörtlüsüyle yapacak.
* * *
Tenor saksofonda Jacopo Albini, piyanoda Fabio Giachino, basta usta sanatçı Furio di Castri ve davulda Ruben Bellavia`nın olduğu dörtlünün konseri merakla bekleniyor.
* * *
Çocuk yaşlarında müziğe trompet çalarak başlayan, 13 yaşında elektro bas çalmaya geçen Di Castri ilk albümünü daha 18 yaşındayken "Dedalus" ismiyle yayınlamış. Caz müziğinde tam kırk yıllık bir tecrübeye sahip olan Di Castri`nin özellikle İtalya`da birlikte çalmadığı dünyaca ünlü isim yok gibi.
Açılış Konseri: Furio di Castri
Yer: AASSM Konser salonu
Tarih: 3 Mart 2014, Pazartesi
Saat: 20:30
Bilet almak için tıklayın: http://www.biletix.com/etkinlik/RK500/ISTANBUL/tr
Festivalin ikinci konseri Avusturya Kültür Ofisi`nin desteğiyle bir Alman ve bir İtalyan; bas klarnetçi Ulrich Drechsler ve piyanist Stefano Battglia`nın geçen sene başlayan ikili işbirlikleri bir konser serisine dönüşmüştü. İkilinin konser trafiğinin yeni ayağı ise İzmir Avrupa Caz Festivali içinde 4 Mart gecesi gerçekleşecek.
* * *
İkili, konserlerinde müziği zerafet ve ahenk içinde küçük bir oyun bahçesine çevirerek yarattıkları dinamiklerle oluşan nüansların peşinde koşuyorlar. Duo sanatın konusunda önemli bir konser olacağına inandığımız Drechsler & Battaglia konserini cazseverlerin kaçırmaması gerektiğini hatırlatıyoruz.
Konser: Ulrich Drechsler & Stefano Battaglia Duo
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 4 Mart 2014, Salı
Saat: 20:30
Bilet almak için tıklayın: http://www.biletix.com/etkinlik/RK501/ISTANBUL/tr
Orta Avrupalı üç kadın müzisyenden oluşan ve albümleri bizde ilgi gören Kalima özellikle Sacha Ley`in ismiyle öne çıkan bir trio. Modern trio temalarını folklorik ögelerin oluşturduğu düşsel temalarla harmanlayan üç harika kadın caz müziğine yönelik cesur yaklaşımları cazseveri memnun ediyor. 2010 yılında yayınladıkları ilk albümleriyle Avignon Jazz Festivali`nde dinleyici ödülünü kazanan Kalima ikinci albümleri "Everything Within" ile şiirsel müziğini daha da pekiştermeyi başardı. Cazla world müziğin birleşimi konusunda özellikle Avrupa basınınca yoğun övgüler alan üçlüyü İzmir`de izlemek byük bir zevk olacak.
Konser: Kalima
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 5 Mart 2014, Çarşamba
Saat: 20:30
Bilet almak için tıklayın: http://www.biletix.com/etkinlik/RK502/ISTANBUL/tr
İzmir Avrupa Caz Festivali’ni benzerlerinden farklı kılan en önemli unsurlardan biri de festivalin konserlerle sınırlı olmaması, gençler için bir ‘caz eğitimi festivali’ niteliği taşımasıdır. 12. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde başlatılan Açık Caz Orkestrası Atölye çalışmaları 18. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde daha akademik bir kimliğe bürünerek bir haftaya çıkarılmış, Combo sınıflarında, eğitici ve öğrencinin bire bir çalışabileceği bir eğitim modeli benimsenmiştir. 19. ve 20. İzmir Avrupa Caz Festivallerinde atölyeler çeşitlendirilmiştir.
* * *
21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde; İzmir İtalyan Konsolosluğu işbirliği ile Furio Di Castri Quartet yönetiminde geleneksel “Açık Caz Orkestrası”, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile ressam-grafiker Rafal Olbinski yönetiminde “Grafik Tasarım”, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği işbirliği ile Timuçin Şahin Quartet yönetiminde “Kompozisyon ve Doğaçlama”, Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı ile Culture PL işbirliği ile Janusz Prusinowski Trio - Adam Strug Monodia Polska-Ewa Grochowska yönetiminde “Şarkıların ve Dansın Hayat Boyu Yolculuğu- Polonya’dan Türkiye’ye Buluşmaları” ve Maciej Obara International Quintet yönetiminde “Doğaçlama”, Goethe Enstitüsü İzmir işbirliği ile Uli Kempendorf Quartet atölyeleri yapılacaktır.
* * *
21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin atölye çalışmaları, İzmirli genç müzisyenler için kendilerini yurt dışında tanıtma fırsatı da olmaktadır. Akademi İKSEV’de yapılacak caz atölyesi çalışmalarından sonra AASSM Küçük Salon`da 6 Mart 2014 Perşembe günü Açık Caz Atölyesi Final Konseri, 18 Mart 2014 Salı günü ise “Şarkıların ve Dansın Hayat Boyu Yolculuğu- Polonya’dan Türkiye’ye Buluşmaları” final konseri yapılacaktır.
Konser: Açık Caz Orkestrası Final Konseri (Ücretsiz & Davetiyeli Etkinlik)
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 6 Mart 2014, Perşembe
Saat: 20:30
Caz tarihçisi Francesco Martinelli`nin konuşmacı olduğu seminerin (tercüme olduğunu önemle hatırlatalım) konusu Davul…
* * *
Gazeteci ve caz tarihçisi Francesco Martinelli 1975 yılından beri cazın gelişimiyle ilgilenmektedir. Anavatanı olan Pisa, İtalya’da yüzlerce konserin yapımcısı olmuştur ve 1997 yılından beri İtalya Instable Orkestra Festivali’nin sponsorluğunu yürütmektedir. İtalya’da türünün en temel kaynağı ve Avrupa’nın en önemlilerinden birisi olan Siena Caz Arşivi`nin yöneticisi olarak, Siena’da New York Üniversitesi Müzik Yaz Okulu’nda caz tarihi, doğaçlama müzik, dil bilimi ve kayıtlı seslerin korunmasıyla ilgili kurslar ve dersler vermektedir. Aynı zamanda New York’ta New York Üniversitesi ile William Paterson Koleji’nde ve İtalya’da pek çok üniversite, konservatuvar ve festivalde dersler vermiştir. Musica Jazz, World Music, Amadeus ve All About Jazz gibi dergilerde, All Music Guide ve Roots World web sitelerine sürekli olarak yazı yazarak destek veren Francesco Martinelli, dört cilt monografik gramofon kaydı yayınlamıştır. 2003 yılında Pisa şehrinde sürdürdüğü Çevre Mühendisliği görevinden istifa etmiş ve çalışmalarını müzik yazarı, caz tarihçisi ve destekçisi olarak sürdürmeye karar vermiştir. Anthony Braxton`s Live in Istanbul (Braxton House) konserinin notalarını yazdıktan ve İstanbul Uluslararası Caz Festivali’ne davet edildikten sonra Türk müziğine karşı bir ilgisi oluşmuş ve Türkiye’deki caz festivalleriyle ilgili bir çok makale yazmıştır. 2004 – 2005 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne bir dönem ders vermek için davet edilmiştir. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği İzmir Avrupa Caz Festivali’nin de danışmanlığını yürütmektedir.
Seminer: Caz Orkestrasının Motoru: Davul (Ücretsiz & Davetiyeli Etkinlik)
Konuşmacı: Francesco Martinelli
Yer: İKSEV Salonu
Tarih: 7 Mart 2014, Cuma
Saat: 14:00
50 yıllık bir caz dergisi, Avrupa ve dünyanın önde gelen caz magazinlerinden Jazz Forum konuşmacısı derginin baş editörü Pawel Brodowski. Derginin kurucusu ve ilk editörü olan Jan Byrczek ve 1979 yılında ikinci editörü olan Brodowski bu müthiş derginin sürecini seminerde paylaşacak.
Benjamin Herman, caz dünyasının sınırlarının ötesini keşfeden Hollanda`nın en üretken ve en özgün caz müzisyenlerinden biridir. 2005 yılında Dox Plak şirketi ile anlaşma imzaladıktan sonra biri dizi CD ve vinil üretti. Ayrıca "Campert" isimli albümü (Hollandalı şair Remco Campert`ın eşlik ettiği) ile üçüncü Edison ödülünü kazandı. Paul Weller ile kayıt yaptı ve turneye çıktı. Çeşitli festivaller programladı ve Brezilya, Arjantin, Kenya, Rusya, İngiltere, Kanada, Birleşik Krallık, İrlanda ve Japonya`ya turneye çıktı ve Hollanda`da çok sayıda proje üzerinde çalıştı.
* * *
2006 yılında prestijli VPRO/ Boy Edgar ödülünü aldı ve Esquire dergisi tarafından "2008 yılı en iyi giyinen Hollandalı Erkek" seçildi. 2009 yılında Benjamin ve NCC, 4 CD’lik bir vinyl ve DVD yayımladı. 10. solo albümü Blue Sky Blond (Paul Weller, Perquisite, Git Hyper, Jesse van Ruller ve daha birçok ismin eşlik ettiği) 2009 yılında Hollanda`da en çok indirilen caz albümü oldu. 2010 yılında dört sesli parçası ile ABD’ye turneye gitti, Şanghay`da 7 vinyl EP kaydetti ve ekstra canlı bir CD ile yaptığı Hypochristmastreefuzz albümünün özel bir sürümünü yayınladı. New Cool Collective grubu 12. albümünü 2011 yılında çıkardı. 2012 Haziran ayında Benjamin`in yeni albümü Deal çıktı. Film yönetmeni Eddy Terstall`ın son filminin müziklerini yazdı. Başlangıçta yalnızca film müziğini yazacaktı ancak senaryoyu okuması tam bir albüm yapması için ilham kaynağı oldu.
Konser: Benwamin Herman Trio
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 10 Mart 2014, Pazartesi
Saat: 20:30
Bilet almak için tıklayın: http://www.biletix.com/etkinlik/RK503/ISTANBUL/tr
Geçen yılın en kötü haberlerindendi Kürşat And`ın vefatı. Türk caz müziği hem çok önemli bir müzisyeni, hem de çok iyi bir insanı kaybetmişti. Festival yönetiminin Kürşat And için özel bir konser düzenlemesini özellikle çok önemli buluyor ve tebrik ediyoruz.
* * *
Bu özel gecede sahnede üç ayrı grup yer alacak. IN`n Out`ta vokalde Mehmet Büyükkeskin, gitarda Alpay Çitçi, piyano ve trompette Yavuz Darıdere, piyano ve kontrbasta Haldun Özşakar ve davulda Emre Kartari`nin yer alacağı konserde Eda AND Trio`da ayrı bir performans sergileyecek. Aynı zamanda sanatçının kızı olan piyanist ve kompozitör Eda And`a kontrbasta Franz Blumenthal, davulda Jan-Philip Meyer eşlik edecek.
* * *
Gecenin öne çıkan diğer bölümü ise Cazın Ustaları adı altında Sibel Köse`nin vokaline trompette İmer Demirer, gitarda Neşet Ruacan, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Ateş Tezer`in olacağı konserle sevilen sanatçının ruhuna özel bir caz selamı gönderilecek.
Konser: Kürşat And Anısına
Yer: AASSM Konser Salonu
Tarih: 11 Mart 2014, Salı
Saat: 20:30
Litvanya`nın Ankara Büyükelçiliği desteğiyle gelecek olan Litvanya cazının en önemli temsilcilerinden Dainius Pulauskas Group 1996 yılında kuruldu. İlk on yıllık süreçte grup, tüm Avrupa’da, ayrıca Çin ve Hindistan’daki caz festivallerinde sahne aldı, 5 albüm ve bir DVD (Trajectories) kaydetti ve kısa süre önce senfoni orkestrasıyla bir program yayınladı. Birkaç yıldır altı kişiden oluşan grup, son yıllarda farklı birleşimler içerisinde sahne aldı. Grubun başarısının sırrı, her bir grup üyesinin sanatsal mükemmelliği, birbirleri ile eşsiz uyumu ve tabi ki müzikleridir. Risto Haapsamo tarafından “modern cazın güçlü nabzı” olarak tanımlanan bu müzik, kendine has ve göz alıcı unsurları bir arada bulundurur. Grubun repertuvarı büyük ölçüde grubun lideri Dainius Pulauskas’ın bestelerinden oluşmaktadır. Gerek kuzey ırkının sertliği ile dikkat çeken gerekse enerji ve canlılığı kaynaştıran müziği, müzikal niteliklerin sağlam yapılanmasını ve akustik ve elektronik enstrümanların renkli bir birleşimini devamlı olarak gözler önüne serer.
* * *
Litvanya’nın en etkili ve en aktif caz gruplarından biri olan grup Dainius Pulauskas’ı Litvanya caz müziğinin elçileri olarak adlandırmak yanlış olmaz. Finli caz müzik eleştirmeni Risto Haapsamo, bu birleşmenin deyimsel açıdan zengin yapısından “modern caz müziğinin güçlü nabzı” şeklinde bahsetmiştir.
Konser: Dainius Pulauskas Group
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 12 Mart 2014, Çarşamba
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK504/ISTANBUL/tr
Genç yaşlardan itibaren kendisini müziğe kaptıran ve bu konuda babasından cesaret alan Ondrej, müzisyen bir aileden geliyordu. Genç bir virtüöz piyanist, besteci, aranjör, lektör (okutman) ve bir performans sanatçısı olan Ondrej, henüz altı yaşında Levice’deki Güzel Sanatlar İlkokulu’nda piyano dersleri almaya başladı. Çok erken yaşlardan itibaren klasik müzikle ilgilendi ve birkaç yarışmaya katıldı. Ayrıca bu yarışmalardan klasik müzik alanında özel bir ödül kazandı.
* * *
Caz müzikle ilk buluşması, on yaşındayken radyoda Oscar Peterson Trio’yu dinlemesiyle oldu. Bu müzikten öylesine etkilenmişti ki Zilina Caz Festivali’ndeki genç bir caz müzik yorumcusunun konserine kendisini götürmesi için babasını ikna etmişti. Kendi triosu ile orada sahne alan Ondrej, “Festivalin Keşfi” olarak bir ödül kazandı. O zamandan beri kendisini aynı anda hem klasik hem de caz müziğine adamıştır. Güzel Sanatlar İlkokulu’nda öğrenimini tamamladıktan sonra, Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Erkel Ferenc Caz Akademisi’nde öğrenimine devam etti. Bu süre zarfında Polonya’daki caz müzik yarışmasında yer aldı ve oradan özel bir ödül kazandı. 18 yaşındayken Budapeşte’de düzenlenen caz müzik piyano yarışmasında okulunu temsil etti ve solo performansıyla ödülü kazandı. Erkel Ferenc Caz Akademisi’nden mezun olduktan sonra kendisine Boston’da (ABD) bulunan prestijli Berklee Müzik Konservatuarı’nda eğitim görmesi için burs önerildi ancak bu öneriye sıcak bakmadı.
* * *
Ondrej Krajnák, Çek ve Slovak çevrelerde bulunan en iyi piyanistlerden biri sayılmaktadır. Oscar Peterson, Gonzalo Rubalcaba, Chick Corea ya da Adam Makovic gibi müzisyenlerin onu etkileyen isimler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca klasik müzik alanında etkilendiği isimler arasında Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Frederyk Chopin ve Sergej Prokofjev bulunmaktadır. Ondrej Krajnák, Slovak ve uluslararası çevrelerden seçkin performans sanatçılarıyla iş birliği içerisinde sayısız projede yer aldı.
Konser: Ondrej Krajnak
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 13 Mart 2014, Perşembe
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK505/ISTANBUL/tr
Son yıllarda Avrupa coğrafyasının caz dünyasına armağan ettiği en keskin seslerden birinin sahibi olan Privat Martinique’te doğdu. Malavoi Caribbean Grubu’nun ünlü piyanisti olan babası José Privat’ın müzikal etkisi, Grégory’nin müzisyen olmasında büyük önem taşımaktadır. Daha 16 yaşındayken, en aktif öğrencilerinden biri olduğu lisesinin okuduğu bölümü için müzik bestelemeye başladı.
* * *
Klasik piyanodan vazgeçerek caz ve doğaçlamaya yöneldi. Toulouse’da mühendislik eğitim aldığı sırada Grégory, solo olarak ve yerel mekânlardaki caz buluşmalarında bir trio ile çalmaya başladı. Şansına ki, sahnede çalmak için birçok fırsat eline geçiyordu ve Grégory ilk sahne tecrübesini 2005 yılında Martinique’teki Biguine Caz Festivali’nde edindi.
* * *
Okulundan yeni mezun olan Grégory, Paris çevrelerini fethetmeye kararlıydı. Jean Emmanuel (Ka) Dommergues ve William Dauber (Ka) ile birlikte bir trio kurdu. Caz müziğin, Karayip melodilerinin ve KA’nın (geleneksel Guadeloupe perküsyonu) bir karışımını çalan grup, güçlü performansına rağmen, birtakım zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bir yıl sonra dağıldı. Ancak bunu takip eden yıllarda Grégory birçok değerli grup üyesi ile tanışma fırsatı buldu. Bu isimlere Orlando “Maraca” Valle, Rémi Vignolo, Jacques Schwarz-Bart, Catia Werneck, Sonny Troupé, Guillaume Perret, Stéphane Belmondo dâhildir.
* * *
Merakın yanı sıra, müziğinde ilerleme ve mükemmelleşme tutkusu Grégory’i birkaç uluslararası piyano yarışmasına katılması için cesaretlendirdi. Temmuz 2008’de bu merak, Montreux Caz Festivali’nde Caz Piyano Yarışması yarı finaline ve 2010’da Concours Martial Solal’a iki bilet ile ödüllendirildi. Bir müddet sonra Le Baiser Salé, the New Morning, ya da the Duc des Lombards gibi Paris’in büyük caz mekanlarında bestelerini çalmaya başlayan Grégory, kendisi için yeni bir eğitim metodu geliştirdi, daha kişisel ve daha içten bir metot. Bu eğitimin katkısıyla 2011 yılında ‘Ki Kote’ isimli ilk albümünü yaptı.
Konser: Gregory Privat
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 14 Mart 2014, Cuma
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK506/ISTANBUL/tr
Berlinli saksafonist Uli Kempendorff tarafından kurulan bir kuartettir. Grup, liderinin caz ve batı müzik geleneğinden, aynı zamanda Avrupa dışı klasik müzik ve folklorundan esinlenerek yazdığı besteleri çalmaktadır. Çok çeşitli materyallerden faydalanan FIELD, ahenkli bir tını yaratmayı başarmakla kalmayıp, aynı zamanda Berlin caz çevrelerinin mizah, içtenlik, yenilik ve yoğunluk gibi duygular uyandıran coşkulu enerjisini bünyesinde barındırmaktadır.
* * *
Jazzpodium`dan eleştirmen Benno Bartsch grup için şöyle diyor; “Berlin Caz çevrelerinden doğan gruplar arasında en çok ümit vaat edenlerden birisi olan Field’in her bir şarkısı, müzikal düşüncelerin, önemli anların ve sürprizlerin bir arada bulunduğu küçük bir evrene sahiptir.” - Jazzthing, 101, Rolf Thomas. “Berlin Caz Çevrelerinde yer alan bu seçilmiş oluşum ile Kempendorff, 21. yüzyıl için bebop gibi bir tür yaratmayı başarıyor. Şarkıları arka arkaya ve karmaşa yüklü biçimde çalma tutkusu dinleyicileri müziğin içerisine çekmeye devam ediyor.” “Alman Caz Müzik Çevrelerinin bütün umutlarını yükseltecek türden bir katılım."
Konser: Uli Kempendorf Quartet
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 15 Mart 2014, Cumartesi
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK507/ISTANBUL/tr
San Francisco Bay Guardian, AllaboutJazz, Jazzwise, Downbeat ve Jazz Times’in yanı sıra diğer birçok yayın tarafından çağdaş caz müziğin günümüzdeki en eşsiz seslerinden biri olarak tanınan Timuçin Şahin, perdesiz elektrik gitarla ortaya koyduğu eşsiz melodi ve bestelerindeki duygusal içerik onu kıyaslanamaz bir sanatçı yaparken, müziğinin sınıflandırılmasını da neredeyse imkansız hale getiriyor. Hem besteleri hem de çift saplı gitarı (onun kendine has özelliği) ile gerçekleştirdiği performansı, karşılaştırılamaz bir özgünlük yayıyor.
* * *
Sanatçının müziği, bilgi ve tecrübenin geniş çaplı bir yoğunluğundan oluşmuştur. Ayrıca bu müzik, bir gitarist olarak onun önemli becerileriyle şekillenmiştir. Müziğinde doğaçlamalardan faydalanan Timuçin Şahin bunu yaparken, notalı müziği doğaçlamadan ayırabilmek oldukça güçtür. Onun bu müziği, enstrümantal hayal gücü ve elde edilen ritim yoluyla çok fazla esneklik kazanan ritmik yapıların zarafetiyle karakterize edilir.
* * *
Müzik tutkunları onun müziğini şu şekilde tanımlıyorlar: “Şahin’in geniş çeşitlilik gösteren tonları ve deneylemelerinde pek çok şey var. Beste ve performansa yaklaşımı aktif bir katılımı zorunlu kılıyor. Bir öğrencinin tek zamanlı bir filmine benzetmekten ziyade, onun müziği tıpkı ardı ardına gelen denemelerde kavrama ve iç görünün oluşmasını sağlayan David Lynch ya da Atom Egoyan filmini irdelemek gibi.”
Konser: Timuçin Şahin Quartet
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 17 Mart 2014, Pazartesi
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK508/ISTANBUL/tr
Janusz Prusinowski Trio: Trio’nun benzersiz stili merkez Polonya’nın köylü müziğinin bilgili şekilde yorumlanmasından süzülmüştür. Yeni, genç dinleyicilere mazurkayı -şarkı, oyun, dans ve doğaçlama şekilde- ulaştırmaktadırlar. Mevcut müziklere yönelmeden arkaik ve görünüşte basit melodileri ve ritimleri sunmak ne kadar çağdaş olabilir ki? Trio’yu dinlerken geleneksel Polonya folk müziğinin neleri yansıttığını veya farklı türlerce yansıtıldığını duyabilirsiniz: melodik kalıpta ve rubato kullanımında Chopin müziği ve ritimsiz müzik, blues ve caz doğaçlamanın ortak aşkı, 20. Yüzyıl klasikleri ile emprovizasyondan doğan tonal olgunluk, rockun enerji ve gücü.
* * *
Adam Strug ve Monodia Polska: Adam Strug, kendi ülkesinin (Mazowsze belgesinin kuzeydoğu kısmı) sözel geleneğinden gelen dini ve seküler şarkıları söyleyen bir şarkıcıdır. Repertuvarını dedesinden (1880 doğumlu), ninesinden (1913 doğumlu) ve cenazelerde beraber şarkı söylediği, sekiz yıl boyunca eşlik ettiği komşusu bir cenaze şarkıcısından (1914 doğumlu) öğrenmiştir. Strug bugün kullanılan major-minör gamlardan daha eski müzikal şarkılar söylemekte, eski tonları, sesleri ve vokal biçimlerini korumaktadır. Monodia Polska’nın şefidir.
* * *
Ewa Grochowska Group: Ewa Grochowska (şarkıcı, viyolensel sanatçısı) Przystaowice Mae (merkez Polonya)’den ünlü geleneksel müzisyen Jan Gaca’nın öğrencisidir. Yerel “kajocki” stili çalma üzerine inceleme yapmıştır, bölge dans ve şarkılarının gizemini çözmüştür. Merkez ve Güneydoğu Polonya’nın geleneksel enstrümantal müziği ve geleneksel şarkıları ana ilgi alanıdır. Doğu-Merkez Avrupa’daki şarkı söyleme tarzları ve stilleri üzerine araştırmalar yapmıştır. Teorik araştırma ve uygulamaları geleneksel müzik anlayışına yöneliktir, çünkü modern kültürün parçası olarak mevcut tarzlar köylü kökenlere ve geçmiş hakkında derin bilgilere saygılı olarak uygulanmaktadır. Bu tarzları kullanırken estetik zevki ile potansiyel enerji ve ruhu sonsuz merakından beslenmektedir.
Konser: Janusz Prusinowski Trio feat. Adam Strug, Monodia Polska & Ewa Grochowska Vocal Ensembles
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 18-19 Mart 2014, Salı ve Çarşamba
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK509/ISTANBUL/tr
Polonyalı besteci ve alto saksafonist Maciej Obara 2006 yılında bir anda ünlendi ve müzikal fikirlerini dile getirmek için hemen ideal partner arayışına girdi. Bu isimlerden bir tanesi, efsanevi Polonyalı trompetçi Tomasz Stanko’nun grubunda çalarken karşılaştığı Dominik Wania’dır. Müzikte, harmonik öğelerin dışına çıkmaktan her zaman kaçınan Obara, uluslararası sanatçılarla iddialı ve iyi hazırlanmış bir proje yaratarak klasik caz trionun henüz oturmamış olan müzikal yönünü zenginleştirmesi konusunda teşvik edilmiş ve Take Five’a (Londra Caz Festivali’nin yapımcılarından olan Serious tarafından organize edilen profesyonel bir Avrupa gelişim projesi) katıldığı sırada bu sanatçılara rastlamıştı.
* * *
Obara’nın Take Five’a katılmasının en önemli sonucu; Avrupa’nın uluslar arası bir proje oluşturması ve Obara’nın bu projeye iki Norveçli müzisyeni davet etmesiydi: basist Ole Morten Vågan ve baterist Gard Nilssen.
* * *
Obara Internation, For Tune Records adına büyük beğeni toplayan iki kayıt piyasaya sürdü: Komeda ve Live at Manggha. Yeni çıkarılan bu kayıtlarla birlikte Obara, uluslararası konser turnelerinde grupla birlikte çalması için, olağanüstü bir trompet sanatçısı olan Tom Arthurs’a davette bulundu.
Konser: Maciej Obara International Quintet feat. Tom Arthurs
Yer: AASSM Küçük Salon
Tarih: 20 Mart 2014, Perşembe
Saat: 20:30
Bilet almak için: http://www.biletix.com/etkinlik/RK511/ISTANBUL/tr
Cazkolik.com / 12 Şubat 2014, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.