Türkiye caz sahnesi genç bir sanatçının ilk albümüyle tanışıyor. Aslında, Bilge Günaydın’ı caz çevresi yakından tanıyor ama caz dinleyicilerinin bir çoğu ilk kez keşfedecek. Türkiye'de caz üzerine tez hazırlayan az sayıda isimden biri olan piyanist ve besteci Bilge Günaydın uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü ilk albüm çalışması “Day Dreams”i yayınladı. 20 Mart günü Ada Müzik etiketiyle dijital platformlarda ve CD olarak yayımlanan albümde tamamı Günaydın’ın kendi beste ve aranjmanlarından oluşan sekiz parça yer alıyor. Müziğinin merkezine quintet formatını alan Günaydın, iki saksofon arasındaki aranjman oyunları ve saklı ve güçlü melodik yapılarla kurgulanan müziklerinden oluşan albümünde önemli müzisyenlere yer vermiş. Saksofonlarda Serhan Erkol ve Tamer Temel, piyano ve synthlerde kendisi, kontrbasta Kağan Yıldız ve Apostolos Sideris ile davulda Berke Özgümüş albümün çekirdek kadrosunu oluşturuyor.
Cemal Süreya’nın Üvercinka’sı caz albümünde
Günaydın’ın ikinci yeni edebiyatının en önemli şairlerinden Cemal Süreya’nın çok sevilen Üvercinka şiirine ithafen bestelediği “Üvercinka” ve adını albümde çalan müzisyenlerin ortaya koyduğu kolektif ruhtan almış ve armonisine çok-kültürlü tarihiyle ilham olmuş İstanbul'dan alan bir diğer bestesi “İstanbulin Cats” isimli çalışmasındaysa Cenk Erdoğan perdesiz gitarıyla yer alıyor. Albümün bir başka konuk sanatçısı ise, “Snow” isimli parçada sesiyle yer alan ve kendisi de yakınlarda iki yeni bestesini duyuran Esra Kayıkçı. Mixler Hayyam Stüdyolarından Sinan Sakızlı’ya, mastering ise Grammy ödüllü ses mühendisi Dave Darlington’a ait.
Bilge Günaydın için beste yapmak nasıl bir hayal süreci?
Müzik yazmak aslında tüm teorik gereklilikleri geride bırakabildiğiniz noktada hayal kurmak ve bu hayallerle kendinize ait özgür bir alan yaratmak üzerine ilerleyen bir süreç. Tıpkı albümün adının işaret ettiği üzere “Daydreams” isimli bu ilk albümde Günaydın, hayatın akışı içerisinde ayrıştırdığı kendi kişisel dünyasını dinleyiciyle buluşturuyor.
Bilge Günaydın kimdir?
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı piyano bölümü eğitimini 2007 yılında tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezuniyetinin ardından tam burslu olarak Bahçeşehir Üniversitesi Caz bölümünden kabul aldı. Sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde caz alanında yüksek lisansını tamamladı. Baki Duyarlar, Güç Başar Gülle ve Nilüfer Verdi ile çalıştı. Yüksek lisans derecesi ile birlikte “Caz tarihindeki big band orkestralarının kronolojik gelişimi ve kompozisyon anlayışındaki tarihsel farklılıklar” üzerine tez yayımladı. 24. ve 25. Uluslararası Akbank Caz Festivali’nde Baki Duyarlar şefliğindeki İstanbul Gençlik Caz Orkestrası konserlerinde çaldı ve aynı orkestranın ünlü trompetçi Nicholas Payton ile Zorlu PSM sahnesinde olan konserinde piyanist olarak yer aldı. Big band için bestelemiş olduğu müzikler İstanbul Gençlik Caz Orkestrası tarafından seslendirildi. 2015 ve 2019 yıllarında uluslararası müzik örgütü JMI davetiyle tam burslu olarak, Norveç’te gerçekleşen Norway Jazz Improvisation Camp’ e katıldı. 2017 yılında ise İtalya’da gerçekleşen Siena Jazz Workshop’a katılarak Will Vinson, Matt Mitchell, Gerald Clayton ve pek çok değerli müzisyenle çalışma ve çalma fırsatı yakaladı. Romanya’da gerçekleşen 2017 Sibiu Jazz Festival Konserleri kapsamında trio olarak kendi müziklerini çaldı. 2019 yılında genç caz yarışmasının finalisti olarak İstanbul Caz Festivali kapsamında kendi triosu ile konser verdi. Zorlu Center, Nardis, Badau, Ankara Samm’s Bistro gibi farklı mekanlarda performanslar gerçekleştiren Bilge Günaydın, farklı projelerle performanslarına devam etmektedir.
Cazkolik.com / 20 Mart 2020, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.