Yinon Muallem'in ud ile içsel yolculuğu pandeminin etkisinde yeni bir albüme dönüştü

Yinon Muallem'in ud ile içsel yolculuğu pandeminin etkisinde yeni bir albüme dönüştü

Pandemi döneminin müziğe etkisini yazıp çiziyoruz ama etkiyi doğrudan kaydedilmiş müzikte görmek daha önemli.

 

Müzisyen, besteci ve yazar Yinon Muallem'in on parçadan oluşan "Norwegian Oud" albümü yayınlandı.

 

Muallem'in 8 yeni bestesinin de yer aldığı albümü belki pandemi öncesi plânlanmıştı ama pandemi döneminin etkisiyle harmanlandı ve bir içsel bir kişisel yolculuğa dönüştü.

 

Bu dönem ayrıca, Muallem'in çocukluktan itibaren müziğe yönelmesinde büyük etkisi olan babası ve bazı yakınlarını da kaybetmesi iç yolculuğu kaçınılmaz hale getirdi.

 

Tabii bir de, yaşam ve yaradılışın anlamını sorguladığı yeni bestelerin Türkiye, Almanya, Danimarka, Avustralya ve İsrail gibi farklı ülkelerde yaşayan tam 17 müzisyenle kaydedilme süreci var. Uzaktan uzağa yürüyen bu kayıt süreci bir yılı bulan apayrı bir yolculuğa dönüştü.

 

Yinon Muallem, albümde ikinci sırada yer alan "Father" isimli çalışmasında muhtemelen sadece bu coğrafyada yaşayan bizlerin anlayacağı, daha doğrusu hissedeceği derin ve uzun off'lar çekiyor.

 

Albüme dair notlar arasında öne çıkanların başında esasen perküsif enstrümanlar çalmasıyla tanıdığımız Muallem'in bir ud albümü kaydetmiş olmasını eklemeli.

 

Ayrıca, bu ud albümüne Beatles'ın "Norwegian Wood" parçasına gönderme yaparak "Norwegian Oud" adını verdiği parçayla başlaması da önemli. Bu bilgiyi, salgın döneminin ardından hayatına yeni bir yön vererek yaşamını Kuzey Avrupa'da sürdürme kararı almasını da katmamız gerek.

 

Bu proje için; "Kanımca, bu albümü farklı kılan en önemli özelliği, bugüne dek yaptıklarım arasında açık ara en alçakgönüllü koşullarda yapılmış olması ve gerçekte dünya müziği tanımını en çok hak eden çalışma olması," açıklamasında bulunan Muallem mütevazı açıklama yapsa da parçaların kayıtlarında Eyal Lovett (piyano), Stefan Engelmann (kontrbas), Meni Welt (bas), İlker Çankara (bas), Yankale Segal (elektrik bas), Aidan Lowe (davul), Natalia Mann (arp), Yannis Raba (ud), Ido Segal (Hint Gitar-keman), Uraz Kıvaner (piyano), Rali Margalit (çello), Murat Süngü (çello), Ofer Peled (bansur,ney), Erdi Arslan (duduk), Bangalore Amrit (kanjira), Ariel Qasis (kanun), Harel Shachal (klarnet), Ziv Yehezkel (gazel), İsmail Altunbaş (darbuka) ve Berrak Yedek (dans -Heal şarkısı klibinde) gibi oldukça tecrübeli ve renkli bir müzisyen ekibinin eşlik etmesi prodüksüyonun özenini ortaya koyuyor.

 

2002 yılından bu yana İstanbul'da hayatını sürdüren Muallem ve ailesinin bundan sonra yaşamını farklı bir ülkede sürdürecek olması onu buralarda izlemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Özellikle salgının yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte başta İstanbul olmak üzere bu yeni albümde yer alan müzikleri eminiz konserlerde canlı dinleme imkanı bulacağız.

 

Cazkolik.com / 18 Haziran 2021, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.