Pişman olunmayan dünler

Pişman olunmayan dünler

Salgının ilk karantina dönemi, geçen bahar ayları (bu arada salgının ilk yılını deviriyoruz ve çözüm bakımından elde var sıfır durumundayız) Zorlu PSM için Spotify üzerinden podcast sohbetleri yaparken sevgili Deniz Taşar'la da bir sohbetim olmuştu. O gün edindiğim ilk izlenim kendi için belirlediği müzikal çizgiden emin, genç, samimi ve mütevazi oluşuydu. 2016 tarihli "Uykuda Bir Bulut"tan sonra 2019'da "Onu Ona Ona Onu" ve devamında "Uzaktan" geldi. Kendi yolunu açarak ilerleyen cazla temaslı alternatif müziğin genç sanatçısı Deniz Taşar, Şubat ayında çıkacak yeni albümü "Pişman Olunmayan Dünler" yayınlanmadan önce "Uzaktan" isimli single için hazırladığı videoyu yayınladı. Parçada Şenova Ülker, Serhan Erkol, Adem Gülşen, Ozan Musluoğlu, Ekin Cengizkan gibi cazın önde gelen isimleri Taşar'a eşlik ediyor. Üç genç arkadaşın gündelik görüntüleri hayat akışında geçmişle bugünün anılarını "uzaktan görünmez virajlar, alınan yokuşlar, yok oluşlar sanki yok birer düz çizgi olmuşlar"casına anlatışı dinleyen/izleyen bizlerin de kendini içinde bulduğu çarpıcı bir müziğe dönüşmüş ve yeni albüm öncesi yayınlanan video albüme dair beklentiyi artırmış. Bu arada, Taşar'ın 2020 yılına damga vuran "Dün Bugün Yarın" albümünde yer alan "A Thank You Card" parçasını da hatırlatırım.

 

 

Cazkolik.com / 28 Ocak 2021, Perşembe

 


 

Bu haber daha çok arşivciler, koleksiyonerler ve caz tarihine ilgi duyanları ilgilendiriyor

 

 

Charlie Ventura caz tarihinin adı iyi bilinen isimlerinden biri değildir. 1992 yılında 76 yaşında ölen sanatçının süzdüre süzdüre çalan eski usul bir saksofon tekniği var ama bugünün kulağıyla dinleyince pek çoğumuza değişik gelebilir. Gene Krupa, Teddy Powell, Conte Candoli gibi dönemin büyük orkestra şefleriyle çalan Ventura'yı kendi neslinden ayıran özelliği onun saksofon ailesinin büyük abisi bas saksofon çalan nadir isimlerden biri oluşuydu. Bu fantastik enstrüman ebadları itibariyle zor ama soundu bakımından Hulusi Kentmen kadar babacan bir nefesliydi, haliyle, kullanım alanı sınırlı bir enstrümandı. Haberin bu kısmında başlıkta atıf yaptığım arşivciler, koleksiyonerler kısmına geliyoruz. Ventura'nın içinde bas saksofon performanslarının olduğu müzikleri Gene Krupa ile caz trio ve kendi setlerinden oluşan toplam 28 parçası koleksiyon değerinde bir albüm halinde yayınlandı. Elbette isteyen arayıp durursa bu parçaları sağda solda tek tek bulabilir ama hazır burada yayınlanmışı var. Haber veriyim dedim.

 

Cazkolik.com / 27 Ocak 2021, Çarşamba

 


 

Kültür kurumlarındaki gelişmeler Covid sonrasına hazırlık mı, rutin değişimler mi?

 

 

Son aylarda Türkiye'nin kültür sanat haritasına yön veren kitlesel kültürel içerik üreticisi kurumlarda yönetici değişiklikleri yaşanmaya başlandı. Dikkati çeken ilk haber Zorlu PSM'yi aldığı yerden epey yukarıya taşıdığı gibi PSM Caz Festivali gibi vazgeçilmezlerimiz arasına giren önemli bir festivali hayatımıza katan Murat Abbas bir çoğumuz tarafından 'uzun yıllar orada çok iyi işler yapar' diye düşünülürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel içeriklerine imza atan Kültür AŞ'nin başına geçmesi ciddi sürpriz haber oldu. Abbas'ın sorumluluğu artık çok daha arttı. 'Ah şu salgın bir geçse kimbilir neler izleyeceğiz' dedirten, adeta Fenerbahçe'nin son sıralar futbolda yaptığı transferleri hatırlatan bir değişim yaşattı. Bu gelişmeyi duyunca 'peki, Zorlu PSM'nin başına kim gelecek?' sorusu sorulmaya başlandı ki cevabı kısa sürede geldi. İş Sanat'ın efsanevi müdiresi Meriç Soylu'nun genç yaşta talihsiz kaybından sonra bir süre bocalayan kurumda eğitimi ve birikimiyle işlerin sarpa sarmamasını sağlayan isimlerdendi Filiz Ova ve şimdi kültür hayatında çok daha iddialı bir görevin, yani Zorlu PSM'nin başına geçti. Zorlu PSM haklı olarak Abbas ile yakaladığı İstanbulun merkezî etkinlik kurumu pozisyonunu güçlendirerek sürdürmek isteyecek. İş Sanat'ta sayıca bir ayda üretilen etkinlikleri bir gecede tüketen bu devasa kurumun başında olmak müthiş bir pozisyon ve müthiş fırsatlar sunan bir imkanlar silsilesi. Ümidimiz ve beklentimiz çok, bakalım neler olacak, yeter ki salgın bitsin. Bunları kaleme alırken gelen son haber tabiri caizse çarşıyı daha da karıştırdı. Aslında, çok da sürpriz olmayan bir malumun ilamı denebilecek bir görev değişimi yaşandı İstanbulun bir diğer önemli kültür kurumu Borusan Sanat'ta. Klasik müzik ile çağdaş müzikler arasında yakalanması zor bir dengeyi yıllardır tutturarak kalite çizgisinden sapmadan etkinliklerini sürdüren Borusan Sanat bugüne kadar genel müdürlüğünü yürüten Ahmet Ertem'in Borusan Vakfı Genel Koordinatörlüğü koltuğuna oturmasıyla Borusan Sanat'ın genel müdürlüğüne yine kurumun yıllardır yöneticilerinden olan, Beyoğlu'ndaki Borusan Sanat Merkezi'nde unutulmaz konserler izlememizi vesile olan kültürel içeriklerin mimarlarından Aydın Dorsay geldi. Kısa süre önce Ahmet Uluğ ile yayınladıkları Akbank Caz Festivali "Dün Bugün Yarın" albümüne dair söyleşi yaparken yılların getirdiği tecrübeyle salgının getirdiği dönemin büyük değişimlere yol açacağını, bazı kurumların yola devam edemeyeceğini, bazılarının ise güçlenerek süreceğini söylemişti. Bu satırları yazarken o sözü hatırladım, arkasında büyük markaların olduğu bu kurumsal yapılar yaşanan ağır süreci atlatacak, belli ki onlar da yıpranacak ama atlatacaklar. Hiç bir şey boşlukta kalmaz. Ümidi yitirmemek lazım. Elbet yine güzel şeyler olacak, yine canlı bir kültür hayatına kavuşacağız, yeter ki ah şu salgın bir geçsin.

 

Cazkolik.com / 26 Ocak 2021, Salı

 


 

Yurtdışı ödüllü başarılı genç tromboncumuz yılın ilk kayıtlarından birine imza attı

 

 

Başta salgın yaşadığımız her kötü şarta rağmen cazda yeni üretimler hız kesmiyor. 2021 yılına dair ümitleri yeşerten, moralimizi yükselten haberlere ihtiyacımız var. Bu haberlerden biri yakın dönemde yurtdışındaki bir yarışmadan ikincilik haberiyle gelen genç tromboncu Burak Dursun'dan geldi. Trombon zaten benim ayrıcalıklı enstrümanlarım arasında gelir, Burak Dursun gibi başarılı bir genç müzisyenimizin çıkacak albümünün habercisi olan bu single bütün cazseverlere heyecan vermeli. Dursun, parça düzenlemesi yıllardır beraber çalıştığı ustası Aycan Teztel tarafından yapılan caz tarihinin sevilen standardı, büyük ustaların seslendirdiği Howard Dietz ve Arthur Schwartz bestesi "Alone Together" Türkiye caz sahnesinin tecrübeli isimleri piyanoda Ercüment Orkut, kontrbasta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman'ın katılımıyla Hayyam Stüdyosu'nda kaydedildi. Kayıt esnasında yapılan video çekimlerden oluşan kliple birlikte parça bütün dijital platformlarda yayına girdi. Bir de güzel kapak fotoğrafı ile beraber bu ışıl ışıl kayıt yılın ilk güzel haberlerinden biri olarak cazseverlerin ilgi alanına girdi.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 25 Ocak 2021, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.