Caz piyanosunun süper yıldızlarından Hiromi'nin yeni albümü "Silver Lining Suite" 8 Ekimde (bugün) Universal Music tarafından yayınlandı.
Pandemi günlerinde bestelenen 4 bölümlü "Silver Lining Suite"in öne çıktığı albümde Hiromi bir ilk olarak hem albümü ilk kez anavatını Japonya'da kaydetmiş, hem klasik müziğe yakın bir süit bestelemiş ve hem de bu beste için albümde piyano, iki keman, viyola ve çelloya yer vermiş. Bu suit, albümün ilk yarısını oluşturuyor.
Albümün ikinci kısında ise Hiromi'nin "One Minute Portraits" adı altında Avishai Cohen, Steve Smith, Simon Phillips, Robert Trujillo gibi sanatçılarla bir dakikalık düetlerden oluşan bir YouTube video serisinde yer alan parçaların tamamlanmış versiyonları olan beş şarkı daha var.
Piyano çalmaya dahî çocuk olarak 6 yaşında başlayan Hiromi eğitimine Yamaha müzik okulunda başladı ama akıl hocası Ahmad Jamal'ın yönlendirmesiyle Berklee'ye geçerek tamamladı.
Çift plâk olarak yayınlanan albümde Hiromi'nin pandemi nedeniyle oluşan duygusal icrasını New Japan Philhormonia orkestrasının şefi kemancı Tatsuo Nishie yönetmiş. Hiromi kendi kariyerinde ilk kez klasik müzikle caz arasındaki çizgiyi bu kadar bulanık hale getiriyor. Hiromi'nin patlayıcı gücünü oluşturan rock esinli enerjisi sinematik bir güzelliğe dönüşmüş ve anlaşılan dinleyicilerin de sevdiği bu yeni müziklerle Hiromi canlı ve melez bir müzik üretmeyi başarmış görünüyor. Hatta, minimalist müzikle benzerlikler kurmak da mümkün.
Hiromi müzik hakkında şöyle diyor; "Bence sadece iki tür müzik var; Kalbimi hareket ettiren ve ettirmeyen. Bu sebeple, bu yeni albümün nasıl kategorize edildiğini umursamıyorum" diyor.
Yeni albümü hakkında açıklamalar yapan Hiromi hayat damarı olan müziğinden aniden kopmanın, yaşamları ve insanların geçimlerini etkileyen korkunç olaylar akışı karşısında şaşkına döndüğünü belirtiyor. "Özellikle müzik sektöründe meydana gelen tahribat yıkıcıydı, başlangıçta garip, endişe verici ve belirsizdi, olumsuz duygularla doluydu” diyor. “Şovlar durdu, pek çok mekân ne yazık sonsuza kadar kapandı, ne zaman böyle bir haber duysam yıkılırdım. Müzik sektöründe çalışan arkadaşlarımı çok düşündüm ve yapabileceğim olumlu bir şeyler bulmaya çalıştım” diye ekliyor.
"Yaylılara dair hep bir şeyler yazmayı istemişimdir. Sahnede piyanonun yanına 4 sandalye koydum, o dört boş sandalyeyi görünce kafamda bir şeyler oluşmaya başladı, o an işe yarayacağını anlamıştım ve hemen Tatsuo'yu aradım".
Hiromi'nin birçok seveni için sürpriz olabilecek bu yeni albümü hakkında böyle notlar paylaşıyor virtüöz sanatçı. Bu müzikler esnasında Shakespeare'in bir sözü aklına gelmiş; "The night is long that never finds the day". Hiromi ise o cümleyi şöyle değiştiriyor; “The morning will come”.
Cazkolik.com / 08 Ekim 2021, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.