Caz müziği itinayla etiketlenip paketlenir

Caz müziği itinayla etiketlenip paketlenir

Müzik sektörü ister eski dönem mağaza rafları üzerinden olsun, ister o eski rafların yerini dijital raflar almış olsun müzik firmalarının caz kelimesini türlü etiketler halinde paketleyip satma iştahı hiç bitmiyor. Hele bu dönem, yani, yılbaşı günleri gelmeye görsün. Birkaç yeni albüm görünce yeni neler var diye kurcaladım, albümlerin içindeki parçaların hepsi eski bildik parçalar, hepsi caz tarihinin ayrılmaz müzikleri ve müzisyenleri, onlara lafım yok ama gelin hangi etiketlerle pazarlamışlar bakalım; JAZZ HANGOVER; caz müziğine efervesan tablet muamalesi yapan bir etiket. LAID BACK JAZZ; Modern insanın mola verdiği anlarda yedeğine aldığı duyguları coşturan müzikler etiketi. FRESH JAZZ; Bunu anlamadım ama kapağa niye Abdullah İbrahim koymuşlar? RELAXTION etiketi altında satılan onlarca çeşit albüm var. Şimdi müzik firmaları ve anlı şanlı dijital platformlar bu tür kapak görselleriyle süslü başlıklar halinde evirip çevirip dijitale dinleme listeleri olarak taşıyorlar. İki PUL aşağıda büyük firmaların kataloglara göz diktiğini, satın alımlar için büyük paralar harcadığını yazmıştım, o kataloglar nasıl kullanılıyor buyrun görün işte, bu sadece bir örnek.

 

Cazkolik.com / 30 Kasım 2021, Salı

 


 

Netflix'in retro fütürist yeni dizisi bebop füzyon caz müziklerle dolu

 

 

Şu sıralar Netflix'te doğru düzgün bir film/dizi vs bulmak zor ama sadece isminden dolayı tıkladığım Cowboy Bebop öyle aman aman bir şey değilse de dizi içinde kullandığı caz blues etkisi dikkat çekiyor. New York Times'ın diziye dair attığı twiti görene kadar aklımda burada not etmek yoktu ama müziklerin arkasındaki kişi meğer Yoko Ono imiş, yani, John Lennon eşi olan Yoko Ono. Fakat dizide kullanılan caz öyle az filan değil, baya yer tutuyor. Biri uzakdoğulu kökenli diğeri Afro Amerikan iki gözü kara ödül avcısı kahramanın cazla içli dışlı olanı esas olarak Japon olanı. Zaten daha cool bir hali var. Bir saat dayak yese bile tipi bozulmayanlardan. Meraklısı diziyi izler. Dizi retro fütürist bir çalışma, orijinali doksanlardan gelen bir Japon animasyonuymuş. Zaten o çizgi havası da korunmuş kısmen. John Cho ve Mustafa Shakir'in oynadığı rollerin Cho olanı her fırsatta pikaba bir caz plağı koyuyor. Zaten arkada caz füzyon müzikler dönüp duruyor. Evet, müzikler arasında hüzünlü saksofon, trompetler de var, armonikalı blueslarda var. Evet, meraklısı baksın. Ben iki bölüm seyrettim sonra kaldım. Süren birkaç dizi bitince belki bakarım.

 

Cazkolik.com / 24 Kasım 2021, Çarşamba

 


 

Müzik sektöründe pandemi ile hızı artan değişim sürüyor?

 

 

Birazdan okuyacağınız türde haberin müzikseverde pek karşılığı yoktur. Bu nevi paylaşımların gördüğü ilgi bunu ispatlıyor ama yazmak da lazım. Müzik endüstrisi dijital platformlar üzerine yapılanmaya başladığından beri geleneksel yapı değişiyor ve bu değişime dair hergün yeni haberler duyuyoruz. Pandemi değişimin yönünü ve yapısallığını hızlandırdı. Bugün artık en önemli assetlerin başında kataloglar gelmeye başladı. Bunu nerden biliyoruz? Hergün bir ünlü sanatçıya ait kataloğun onlar, hatta yüzlerce milyon dolara el değiştirdiği haberlerinden. Ünsüz ve isimsiz sanatçılar konser dışında nasıl para kazanacağını araya dursun isimleri büyük ve yaşlı sanatçılar hayatlarının son dönemlerinde son bir vurgun vurmanın keyfini yaşıyor. Katalog satın alma piyasası müziğin ekonomik birikimini tümden değiştiriyor. Çok kısa bir tur yaparak özetliyim; Neil Young, Bob Dylan ve Lindsey Buckingham gibi ünlü isimler sahip oldukları beste arşivini geçen sene mega rakamlara sattı. Dedikodular sırada Sting, Bruce Springsteen, David Bowie gibi isimlerin sırada olduğunu söylüyor. Bunlar isim bazında olanlar, bir de yerel ölçekte ama iyi kataloglara sahip köklü firmalar var. Brezilya gibi ülkelerin köklü müzik firmalarına ait arşivler, Orta Avrupa ülkelerinin devlet radyo-TV firmalarının arşivleri, kimi Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin uzun yıllara dayanan arşivleri. Hepsi büyük firmaların satın alım merceği altında teklif bekliyor. Bu durum küçüklerin ellerindeki arşivin değerlenmesi anlamına geldiği için rakamlar artmış durumda. Warner Bros gibi büyük marka yeni satın alımlar için 535 milyon dolar finansman ayırdığını duyurdu. Bu esnada Spotify, Tidal, iTunes gibi önde gelen stream markaları dinleyicilerini cazip tekliflerle ellerinde tutmak ve sayısını artırmak için 2022'den itibaren yeniliklere hazırlanıyor. Bu konu daha çok su kaldıracağı için haberleri takip etmek lazım. Başkasının parası bizim çenemizi yorar diyebilirsiniz ama yine de bu konunun önemini hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum.

 

Cazkolik.com / 20 Kasım 2021, Cumartesi

 


 

Uçan arabalar çok yakında gökyüzünde... Ama?

 

 

Çizgi film Jetgiller ile simgeleşen uçan arabalar teknolojinin hızına bakılırsa gecikmiş bir gelişme ama 2025 yılından itibaren günlük kullanıma gireceği kesin ve bu konuda Türk firmaları da dikkat çekiyor. Dikey inip kalkan bu uçan arabalar elbette önce varlıklı kişilerin veya kuruluşların erişeceği cihazlar olacaktır. Elektrikli olacağı için çevre dostu olacağı da belli. Euronews'un haberine göre 2035 yılına kadar bu pazarın 21 milyar Euronun üzerine çıkması öngörülüyormuş ve şu anda elliden fazla firma 20 yolcu taşıyabilecek kapasiteli prototipler geliştiriyor, bu firmaların içinde Türk firmaları da var. Galiba önce bireysel değil taksi kullanımı olarak öne çıkacak. Helikopterlerin böyle uygulamaları var, onlar gibi ama daha ucuz olabilir. Bir türk şirketi tam boy bir prototip geliştirmiş (resimdeki araba) ve 2025 yılı başında yolcu taşımayı hedefliyormuş. Çoğu geliştirici firma uçan arabaların sürdürülübelir bir seçenek olup olmadığı konusunu iyice düşünmüşlerdir. Bireysel veya az sayıda insanın taşınması toplu taşımalara dönüşemeyebilir, bu konuda da Fransızlar Zeplin tarzı bir fikrin üzerinde çalışıyormuş. 60 tona kadar yükleri ki bunlara insanlar da dahil rahatlıkla uzak mesafelere sorunsuz taşınabileceğinden eminler. Anlaşılan, 2025 yılından itibaren bu alanda önemli gelişmeler görülecek ama gelişim ve değişim hangi yöne olacak bunu şimdiden bilmek zor görünüyor.

 

Cazkolik.com / 13 Kasım 2021, Cumartesi

 


 

Sahiden İngiliz mutfağı ve cazı zayıf mıdır?

 

 

Genel kanı İngilizlerin mutfağı ile caz müziklerinin/müzisyenlerinin diğer Avrupa ülkelerine göre geri kaldığı yönündedir. Çoğumuzun aklında İngiliz mutfağına has bir lezzet yoktur (var mıdır?) ama gerçekten öyle mi? Mutfağından emin değilim, uzmanı da değilim ama iyi lokantaları vardır şüphesiz, 150 yıldır dünyadan göçmen alıyorlar renkli füzyon mutfakları vardır ama caz konusunda öyle düşünenler varsa yanılıyor. Bunun ispatı anlamına gelecek yeni bir albüm yayınlandı; "George Webb's Dixielanders 1945-1948" isimli bu nadir CD baskısında dönemin İngiliz caz tarihi bakımından değerli isimlerin müzikleri yer alıyor. Toplam 25 parçanın yer aldığı albüm meraklısı için gerçek bir arşiv parçasıdır, zaten uzun yıllardır bu alanda basılan az sayıda örnekten biri. Albümde yer almış isimlerin çoğu kısa ömürlü müzik yapmış insanlar olmalarına rağmen yaptıkları oldukça değerli çalışmalar. Albümün içinde 1946 yılından gelen nadir bazı fotoğraflar yanında bir de dönemin önemli isimlerinden Humphrey Lyttelton'ın videosu varmış. Ben albümü görmedim ama resmî açıklamalarında öyle yazıyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 08 Kasım 2021, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.