Bu seneki İstanbul Caz Festivali’nin en ilginç buluşmalarından biri de Brezilya’nın müzik hazinelerinden Hamilton de Holanda (bandolim) ile İtalyan caz sahnesinde adeta bir pop yıldızı olarak selamlanan Stefano Bollani (piyano) birlikteliğine dayanan bir proje. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu’nda 15 Temmuz Pazartesi akşamı 21:30’da gerçekleşecek olan bu konser birbirine kontrast olabilecek iki enstrümanın karşılıklı sohbetini içeriyor. 1700’lerin ilk çeyreğinde İtalya’da gelişen mandolinin Brezilya müziğindeki yansıması olan bandolim ile yine barok dönemin ortalarında aynı coğrafyada vücut bulan piyanonun müzikal ortaklığına dayanan proje eklektik bir repertuarı içeriyor. İki sanatçının çaldıkları her notada derin bir duyarlılık sergiledikleri bu buluşma Latin Amerika ve Akdeniz ezgilerinden, unutulmaz film müziklerine uzanan bir ses paletinde dolaşıyor. Zarafet ve yaratıcılığın güvercin adımlarla birbiri izlediği projede, piyano sıklıkla kol kanat geren, destekleyen bir enstrüman rolünü üstlenirken bandolim türlü numaralarla yaramaz bir çocuk gibi davranarak oyuncu bir tavır sergiliyor. Böylelikle geride kalan her notada enstrümanında yeni çalış olanakları yaratan de Holanda için neden bandolim’in Jimi Hendrix’i yakıştırması yapıldığı biraz daha gün yüzüne çıkıyor.
Bollani ve de Holanda, müzik yaşantılarını ayrı kıtalarda sürdüren müziğin farklı türlerine emek veren iki usta sanatçı. Senfonik çalışmalardan film müziklerine, trio, quartet gibi farklı grup formatlarından solo projelere müziğin onlarca farklı alanın top koşturan iki sanatçının yolları birkaç yıl önce kesişiyor. Her iki sanatçı da gerek müzikal anlamda açık fikirli ve çok yönlü olmaları gerekse bitmek bilmez meraklarıyla birbirlerinin ruh ikizi gibiler. İki sanatçı da sahnede ikili olarak gerçekleştirilen çalışmalara özel bir ilgi duymuş. Müzisyenler arası iletişim ve paylaşımın yoğun olarak yaşandığı ikili projelerde Bollani şimdiye kadar Chick Corea, Enrico Rava, Lee Konitz gibi isimlerle çalışırken de Hollanda ise Joel Nascimento, Egberto Gismonti, Mike Marshall gibi isimlerle çalışmış.
Kuşkusuz iki müzisyenin kariyerlerinde paralellikler içeren başlıklar sadece gerçekleştirmiş oldukları ikili projelerle sınırlı değil. Kendi odaklandıkları müzik türlerinin yanı sıra farklı müzik tarzlarının temsilcileriyle de ortak çalışmalar gerçekleştirmekte olan Bollani ve de Hollada müzikte her daim yeni arayışların izini sürüyor. Bu bitmek bilmez merakın bir yansıması olan ortak projeleri ise müzik dostları için 20. İstanbul Caz Festivali’nin en keyifli konserlerinden birini vaat ediyor.
Sami Kısaoğlu
Müzikolog
Cazkolik.com / 15 Temmuz 2013, Pazartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.